političke nesuglasice

Zastoj u formiranju izvršne vlasti u Sjevernoj Irskoj nakon pobjede Sinn Feina

10.05.2022 u 12:33

Bionic
Reading

Politički čelnici Sjeverne Irske razgovarali su u utorak s premijerom Borisom Johnsonom o zastoju formiranja nove izvršne vlasti u toj politički opterećenoj regiji

Probritanska Demokratska unionistička stranka (DUP) je pozvala vladu da se uhvati u koštac za zabrinutošću koju ta stranka izražava glede Sjevernoirskog protokola, prije nego što uđe u izvršnu vlast pokrajine, dok proirski Sinn Fein traži da se novi sastav ministara Sjeverne Irske odmah imenuje.

Sinn Fein, bivše političko krilo paravojne IRA-e, dijeli vlasti s unionistima od 1998. kada je, nakon tri desetljeća vjerskog i političkog nasilja, dogovoren mir.

Nakon povijesnog izbornog rezultata na regionalnim izborima održanim prošli četvrtak, Sinn Fein je sada najveća stranka u Stormontu, sjevernoirskom parlamentu, i time je stekla pravo da imenuje prvog nacionalističkog ili republikanskog čelnika pokrajinske izvršne vlasti.

DUP treba nominirati njegova zamjenika kako bi zajedno obnašali dužnosti.

Čelnica Sinn Feina u parlamentu Michelle O’Neill je kazala da je premijeru Johnsonu ukazala na važnost da se novo izvršno tijelo odmah formira.

U telefonskom razgovoru O'Neill je rekla Johnsonu da se DUP-ovim protivljenjem formiranju izvršne vlasti "kažnjava javnost, a radnike i obitelji se ostavlja na cjedilu".

"Javnost ovdje se ne smije koristiti kao pijun u nadmudrivanju britanske vlade s Europskom unijom", napisala je na Twitteru.

"Vrijeme je da formiramo izvršnu vlast, sada", dodala je.

Čelnik DUP-a Jeffrey Donaldson je Johnsonu ponovio svoje stajalište da se čelnici izvršne vlasti ne mogu postaviti sve dok se ne poduzme  odluka vezana uz Sjevernorski protokol.

Dodao je da će danas "pažljivo slušati što će biti izrečeno" u u parlamentu u Londonu gdje se iznosi program britanskog premijera, ali da "djela moraju slijediti riječi".

DUP agitira da London odbaci trgovinski protokol s Europskom unijom bojeći se da se status Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu potkopava post-brexit aranžmanima i usponom Sinn Feina.

Stranka je ove godine napustila skupštinu u znak prosvjeda protiv Sjevernoirskog protokola, a britanska vlada upozorava da je spremna odbaciti taj protokol ako Bruxelles ne pristane na njegove promjene.