bliski istok

Iranskom putničkom zrakoplovu približili se američki borbeni avioni

24.07.2020 u 11:22

Bionic
Reading

Iranskom putničkom zrakoplovu iznad Sirije približila su se dva američka borbena aviona, objavile su u petak iranske vlasti, dok američko zapovjedništvo za Bliski istok govori o 'vizualnoj inspekciji'

U prvom trenutku, Iran je optužio Izrael da je pokušao presresti u četvrtak u sirijskom zračnom prostoru avion tvrtke Mahan Air koji je u konačnici bez problema sletio u Bejrut, svoju finalnu destinaciju.

Izrael i SAD dugogodišnji su neprijatelji Irana. Iranski režim saveznik je onog u Siriji, kao i oružanog pokreta Hezbollaha u Libanonu.

Po glasnogovorniku iranskog ministarstva vanjskih poslova Abasu Musaviju, američki avioni približili su se iranskom koji je letio iz Teherana za Bejrut.

'Ako se nešto dogodi zrakoplovu na povratku, Iran će smatrati odgovornima Sjedinjene Države', rekao je Musavi kojeg navodi službena iranska agencija Irna.

Dodao je da je poruka prenesena i UN-u kao i 'veleposlaniku Švicarske u Teheranu' koji zastupa interese SAD-a u Iranu jer dvije zemlje nemaju diplomatske odnose.