libanon

Izrael jača vojnu prisutnost na sjevernoj granici zbog napetosti s Hezbollahom

23.07.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Izraelska vojska objavila je u četvrtak da će povećati broj vojnika na sjevernoj granici zbog jačanja napetosti s libanonskim šijitskim pokretom Hezbollahom

'U skladu s procjenom situacije, Sjeverno zapovjedništvo bit će ojačano odabranim pješačkim snagama', priopćila je vojska.

Najmanje petero pripadnika proiranske milicije ubijeno je u ponedjeljak u izraelskim raketnim napadima na jug i jugozapad Damaska, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Hezbollah je optužio Izrael za ubojstvo jednog njihovog člana u zračnom napadu, pišu lokalni mediji.

Izrael nije još komentirao napad. Libanonska televizija al-Manar naklonjena Hezbollahu objavila je da je ubijen Ali Kamel Mohsen.

Predstavnik Hezbollaha šeik Hasan Ezedine rekao je na sprovodu da će se 'rat između nas i neprijatelja (Izraela) nastaviti, kao i put kojim su mučenici krenuli svojom krvlju'.

Ciljevi izraelskih raketnih napada bili su skladišta oružja i punktovi proiranske milicije i sirijske vojske. Razoreno je skladište projektila južno od glavnog grada Damaska.

Iran je najveći saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada otkako su 2011. počeli jačati prodemokratski pokreti protiv sirijskog režima.

Izrael je i ranije napadao ciljeve u Siriji. Naveo je da napadima želi spriječiti jačanje vojnog utjecaja Irana, koji financira i obučava Hezbollah, u regiji.