popuštanje

Iranska policija više neće privoditi žene zbog odijevanja nego će ih slati na policijska predavanja

29.12.2017 u 21:31

Bionic
Reading

Iranska policija više neće uhićivati žene koje se ne pridržavaju islamskih pravila o odijevanju, a koji su na snazi od Islamske revolucije 1979. godine, već će umjesto dosadašnjih drakonskih kazni morati polaziti predavanja koja će držati policajci

Kako javlja proreformski orijentirani iranski list Shargh, a prenosi agencija AP, vijest o 'popuštanju' priopćio je sredinom tjedna šef teheranske policije, general Husein Rahimi koji je kazao kako žene koje ne poštuju islamska pravila odijevanja više neće ići u pritvor, niti će protiv njih biti pokrenut sudski postupak.

No, u slučaju da ponove prekršaj, protiv njih će biti pokrenut pravni postupak, naglašava AP.

Iranski list navodi kako će prijestupnice u sklopu pravnog postupka morati pohoditi predavanja u organizaciji policije.

Valja napomenuti kako sve više mlađih i liberalnijih Iranki krši ograničenja koja diktiraju islamska pravila o odijevanju, pa se tako na iranskim ulicama mogu vidjeti žene koje tek nehajno nose marame koje ne pokrivaju kosu, a na užas konzervativaca sve je više njih koje lakiraju nokte.

  • +5
Jasen Boko iranski motivi Izvor: tportal.hr / Autor: Jasen Boko

Inače, na iranskim ulicama patrolira čak 7.000 pripadnika tzv. ćudoredne policije Gasht-e Ershad koja upozorava, a prema potrebi i uhićuje žene koje se neprimjereno ponašaju ili odijevaju.