ZLATNE IRANKE

Noge ne smiju pokazati, ali su prave majstorice lopte

28.09.2015 u 13:57

Bionic
Reading

Iako u svojoj domovini 'uživaju' vrlo malo ljudskih prava Iranke su se izborile za natjecanje u malom nogometu i ovoga tjedna Aziji i svijetu pokazale su da su vrhunske haklerice

Iranke su nogomet službeno počele igrati u sedamdesetima, ali revolucija 1979. i novi vladar Homeini potpuno su zabranili ženama bavljenje sportom. No, 1993. na fakultetima se počeo javljati ženski futsal koji je nakon četiri godine pritisaka rezultirao i sveučilišnom ligom.

Dok u velikom nogometu Iranke, koje i danas moraju igrati sasvim prekrivenog tijela i frizure, još čekaju plasman na prvo veliko natjecanje u futsalu su prilično redovne sudionice dvoranskih mundijala. Osvajale su već sedmo, pa peto mjesto na SP-ima, i sada na prvom povijesnom azijskom prvenstvu u Maleziji osvojile zlato.

Do zlata su došle nanizavši pet pobjeda uz impresivnu gol razliku 21:3. U skupinama su (video snimka, s fantastičnim prvim golom) izbacile domaćice, u polufinalu svladale Tajland i u finalu s 1:0 Japanke golom svoje najbolje igračice Fereshteh Karimi. Ljubav prema nogometu i žeđ tamošnjih žena za loptom jača je i od vjerskog ekstremizma, Iranke se mogu pohvaliti lepršavim stilom i tehnikom koju ne ometa ni previše odjeće u sparnim dvoranskim uvjetima.