ŽELJEZNA RUKA POPUŠTA?

Rohani i iranska vlada otvorili Facebook profil

10.09.2013 u 10:28

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Hasan Rohani i njegova vlada su otvorili profil na društvenoj mreži Facebook, čime žele svoju političku agendu promicati i putem društvenih medija, piše Al Arabiya

Doduše, većini Iranaca Facebook je među cenzuriranim internetskim mjestima pa profil visokih iranskih dužnosnika mogu vidjeti tek rijetki koji su uspjeli maknuti blokadu, piše Al Arabiya.

Postoji nada da bi taj potez mogao uvesti novu eru otvorenosti, pogotovo nakon niza istaknutih poruka od viših dužnosnika.

Prošloga je tjedna iranski predsjednik iznenadio mnoge čestitajući Židovima putem Twittera Novu godinu.

Rohanijeva stranica na Facebooku ima gotovo 70.000 'lajkova', a profil iranske vlade koji se zove 'Web-stranica vlade mudrosti i nade', otvoren je 30. kolovoza, i trenutačno broji oko 3.000 simpatizera, piše Al Arabiya.

Relativno umjereni klerik Rohani, kako ga nazivaju mediji, još je ranije obećao da će ublažiti cenzuru interneta.

Unatoč zakonskim zabranama koje vrijede za obične Irance, ovo korištenje društvenih medija visokih dužnosnika nije presedan; svoj profil, naime ima i vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei

Društvene mreže Facebook i Twitter službeno su zabranjene u Iranu nakon previranja koja su nastupila 2009., kada je na izborima ponovno pobijedio Mahmud Ahmadinedžad i kada su oporbeni aktivisti pokušali iskoristiti društvene mreže kako bi organizirali demonstracije.