ublažavanje krize

Iran pozdravlja napore Francuske za očuvanjem nuklearnog sporazuma

10.07.2019 u 10:16

Bionic
Reading

Iran pozdravlja napore Francuske za očuvanjem nuklearnog sporazuma iz 2015., rekao je u srijedu iranski ministar vanjskih poslova nakon što je glavni diplomatski savjetnik francuskog predsjednika Emmanuela Macrona posjetio Teheran zbog razgovora o ublažavanju krize

Iran je u ponedjeljak zaprijetio da će ponovno pokrenuti deaktivirane centrifuge i pojačati obogaćenje uranija na 20 posto u potezu kojim bi se još više udaljio od međunarodnog nuklearnog sporazuma.

Teheran pritišće europske potpisnike sporazuma da zaštite Iran od američkih sankcija, koje je Washington ponovno nametnuo kada je izašao iz sporazuma prošle godine.

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Mousavi 'pozdravio francusku ulogu u smanjivanju napetosti i provođenju sporazuma'.

'Francuzi su dio napora da se nuklearni sporazum održi živi'", rekao je Mousavi tijekom posjeta Emmanuela Bonnea, glavnog Macronovog diplomatskog savjetnika.

Bonne je doputovao u posjet Iranu kako bi se sastao s iranskim dužnosnicima u jeku napetosti tenzije između Teherana i Washingtona.

Njegova je misija pokrenuti razgovore kako bi se 'izbjegla nekontrolirana eskalacija, ili čak nesreća', rekao je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian a prenosi AFP.

Danas poseban sastanak IAEA-e posvećen Iranu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) održat će u srijedu poslijepodne u Beču poseban sastanak o Iranu.

Sastanak su sazvale Sjedinjene Države koje vrše ogroman pritisak na Iran otkad se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma.

Iran je objavio da je namjerno prekršio dva ključna aspekta sporazuma kao odgovor na sankcije koje je ponovno uveo američki predsjednik Donald Trump.

Na sastanku u Beču ne očekuje se donošenje nekih velikih odluka.