vrlo ozbiljna pitanja

Iran objavio nove nuklearne prijetnje

08.07.2019 u 20:34

Bionic
Reading

Iran je u ponedjeljak zaprijetio da će ponovo pokrenuti deaktivirane centrifuge i pojačati obogaćenje uranija na 20 posto te će time još više odstupiti od međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015., javlja Reuters i podsjeća da je SAD iz tog sporazuma izašao prošle godine, ali da ga ostale potpisnice tog dokumenta i dalje zagovaraju

Najnoviji razvoj događaja, piše agencija, potiče vrlo ozbiljna pitanja o tome je li taj sporazum, koji je trebao osujetiti Iran u razvoju nuklearnog oružja, i dalje održiv.

Nove prijetnje poništit će najvažnije rezultate sporazuma, no Iran je izostavio vrlo važne dijelove u svojim izjavama i propustio reći koliko daleko je spreman ići i vratiti se na status quo prije sporazuma, kada su zapadne sile bile čvrsto uvjeren da bi Teheran mogao razviti nuklearnu bombu u roku od nekoliko mjeseci.

Behrouz Kamalvandi, glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju, potvrdio je da je Iran obogatio uranij preko dozvoljenih 3,67 posto čistoće i premašio 4,5 posto.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), također je potvrdila da Iran obogaćuje uranij preko 3,67 posto. Ovakve prijetnje predstavljaju novi pritisak na europske zemlje koje inzistiraju da se Iran mora pridržavati odredbi sporazuma, iako je SAD iz njega izašao.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron šalje u Teheran svog vodećeg diplomata koji će u utorak i srijedu pokušati smiriti napetosti.