blizu Bagdada

Irak: Deset projektila pogodilo američku bazu

11.03.2020 u 20:21

Bionic
Reading

Deset projektila palo je u srijedu na jednu iračku vojnu bazu blizu Bagdada u kojoj se nalaze američki vojnici, u 22. napadu na američke interese u Iraku od kraja listopada, navelo je iračko vojno zapovjedništvo

U tom napadu na bazu Taji nije bilo žrtva ni šteta, precizirala je vojska, ali u raketnim napadima na vojnike, diplomate ili američke instalacije u Iraku već je ubijen jedan američki poduzetnik i jedan irački vojnik.

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad, za koji Washington optužuje proiranske oružane frakcije.

Dva dana nakon smrti jednog Amerikanca tijekom napada s 30 raketa na iračku vojnu bazu u Kirkuku krajem 2019., američka vojska je napala pet baza, u Iraku i Siriji proiranske oružane frakcije brigada Hezbolaha.

Napetosti su zatim porasle između Washingtona i Teherana, a u američkom zračnom napadu ubijen je iranski general Kasem Sulejmani i njegov irački poručnik. U odmazdi su bombardirane iračke baze u kojima su se nalazili američki vojnici.

Međunarodna koalicija protiv skupine Islamske države (IS) koju vode Sjedinjene Države ima 12 država članica i tisuće vojnika u Iraku.

Irački parlament je nedavno izglasao izbacivanje 5200 američkih vojnika iz zemlje.