zračni napadi

Iran smatra da udari SAD-a na Irak ukazuju na 'potporu terorizmu'

30.12.2019 u 13:08

Bionic
Reading

Iran je u ponedjeljak kazao da su Sjedinjene Države iskazale 'potporu terorizmu', s obzirom na to da su izvele zračne napade u Iraku na proiranske snage koje su se borile protiv džihadističke Islamske države (IS)

'Tim napadima Amerika je pokazala čvrstu potporu terorizmu, kao i prezir prema neovisnosti i suverenitetu drugih zemalja te zbog toga ilegalnog čina mora snositi posljedice', rekao je glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi.

'Ovi napadi ponovni su dokaz lažnih tvrdnja Sjedinjenih Država, koje su ciljale položaje onih snaga koje su godinama zadavale teške udare teroristima IS-a', rekao je iranski glasnogovornik, dodavši da je prisutnost stranih snaga u regiji 'uzrok nesigurnosti i napetosti'. Dodao je kako smatra da 'Amerika mora prekinuti okupaciju'.

Američka vojska bombardirala je u nedjelju navečer uporišta proiranske frakcije u Iraku i pritom ubila 19 boraca, dva dana nakon raketnog napada u kojem je prvi put ubijen Amerikanac, a odmazdu je izvela i u Siriji te najavila dodatne akcije, objavile su agencije u ponedjeljak.

Ukupno je najmanje 25 iračkih boraca ubijeno na iračko-sirijskoj granici u američkom napadu odmazde na proiransku frakciju, što je u ponedjeljak izazvalo bijes u Iraku.

Vojni glasnogovornik iračkog premijera u ostavci Abdel Abdela Mahdija osudio je 'povredu iračkog suvereniteta'.

Pred sve većim brojem napada koji ciljaju njihove interese u Iraku - za koje Iran nije preuzeo odgovornost, ali Washington smatra da su djelo proiranskih frakcija - SAD su nedavno obećale 'čvrst odgovor'.