višetjedni nemiri

SAD pozvao Irak na održavanje prijevremenih izbora

11.11.2019 u 10:18

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u ponedjeljak su pozvale iračke vlasti da prestanu upotrebljavati silu protiv prosvjednika, reformiraju svoj izborni sustav i održe prijevremene izbore nakon višetjednih nemira u kojima su snage sigurnosti ubile gotovo 300 prosvjednika

Prosvjedi su započeli 1. listopada i prvo su bili usmjereni na nedostatak radnih mjesta i javnih usluga, ali su brzo prerasli u osudu sektaškog sustava preraspodjele moći iz 2003. i političkih elita koje imaju koristi od takvog sustava.

Snage sigurnosti koristile su prave metke, suzavce i granate za omamljivanje protiv većinom mladih i nenaoružanih prosvjednika i ubili više od 280 ljudi.

"SAD se pridružuje misiji UN-a u Iraku u pozivu iračkoj vladi da zaustavi nasilje nad prosvjednicima, ispuni obećanje predsjednika Barhama Saliha o izbornoj reformi i održi prijevremene izbore", navodi se u priopćenju Bijele kuće koji je u ponedjeljak objavilo američko veleposlanstvo u Bagdadu.

Irački vođe složili su se u nedjelju da se izbornim reformama treba dati veća prilika mladima da sudjeluju u politici i razbiti monopol moći političkih stranaka koje upravljaju državnim institucijama od 2003., objavio je državni medij.

Najgori nemiri u posljednje dvije godine jedni su od najvećih i najkompliciranijih izazova trenutnoj vladajućoj eliti koja je stigla na vlast nakon američke invazije na Irak i rušenja Sadama Huseina 2003.