HRVATSKA KAO SJEVERNA KOREJA

Internet van zakona, bloger u zatvoru

19.10.2009 u 14:32

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo stalo je u obranu Damira Fintića, prvog hrvatskog i najvjerojatnije europskog blogera koji ide u zatvor zbog anonimnih komentara o bivšem vukovarskom gradonačelniku Vladimiru Štenglu

'Ne smijemo dopustiti da Hrvatska postane zemlja poput Kine, Irana ili Sjeverne Koreje, gdje se zbog slobode izražavanja ide u zatvor', rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka, osuđujući hrvatsko pravosuđe koje u Zakonu o elektroničkim medijima nije jasno reguliralo pitanje interneta. 'HND će štititi one koji zbog istine stradavaju – ovo ide u prilog istini u našem društvu', istaknuo je Duka i pozvao novinare da sada istraže što sve točno stoji iza obitelji Štengl.

Represija umjesto argumenata

'Ako je tekst o obitelji Štengl bio neistinit, zašto se onda nisu branili argumentima?', zapitao se Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava: 'Zbog stvari koje su neistinite koristite represiju ili povećavate slobodu izražavanja argumentima. Obitelj Štengl imala je široku lepezu mogućnosti, a odlučila se za represiju, tj. tužbe', istaknuo je Pusić, koji kaže da se cijeli slučaj sveo na hipoteze i da nije bilo čvrstih dokaza. 'Tako su i 90-ih novinari tuženi jer su objavljivali informacije za koje se kasnije utvrdilo da su bile točne i važne za društvo', prisjetio se Pusić, navodeći Branimira Glavaša kao primjer političara koji je u konfrontaciji s novinarima često pribjegavao represivnim mjerama, a ne argumentima.

Zoran Pusić, Damir Fintić i Zdenko Duka

HND je stao iza Damira Fintića iako nije novinar, nego tehničar za telekomunikacije koji je pokrenuo blog Vukovarac.net, na kojemu je 2005. objavljen tekst anonimnog autora 'Oproštajno pismo najmilijem od svih' o načinima na koji je bivši vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl stjecao imovinu, a kasnije se dotaknuo i njegove supruge.

Za uvredu časti 252 tisuće kuna?

Štengl je tužio Vukovarac.net, odnosno Fintića jer je nepoznata osoba na forumu tadašnjeg vukovarskog gradonačelnika nazvala propalicom i lopovom, prozivajući ga pritom zbog navodnog šovinizma, rasizma i još mnogo toga.

Fintić tvrdi da nije mogao niti naslutiti tko je mogao stajati iza tih uvreda, no odbio je skinuti taj komentar s portala i dostaviti informacije o komentatoru, pa su ga Štenglovi 'počastili' sa šest tužbi. Tražili su 252 tisuće kuna za 'klevetu i uvredu časti'. Kako Vukovarac.net nije na sudu tretiran kao medij, Fintić je osuđen po Zakonu o obveznim odnosima, ne kao klevetnik, nego kao 'osoba koja je dopustila drugima da kleveću'. 'Osuđen sam zbog riječi koje nisam ja napisao', požalio se Fintić u HND-u.

Na vukovarskom sudu Fintić se branio sam, dok obitelj Štengl zastupa poznati zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak. Fintić je pravomoćnom presudom dobio kaznu za nanošenje duševnih boli u iznosu od 50 tisuća kuna, pa su mu 2008. godine blokirani svi računi. Zbog toga nije mogao isplatiti dvije kazne u iznosu od 3.000 kuna, stoga su one preinačene u dva puta po dvadeset dana zatvora.

Sloboda medija iza rešetaka

'Štenglovi su neprimjereni i bahati'

Obitelj Štengl podigla je više desetaka tužbi protiv blogera, medija i novinara u kojima ukupno potražuje nešto više od 700.000 kuna. 'Neprimjereno i bahato je da obitelj Štengl traži oko 100.000 eura od novinara. Sada treba novinarski preispitati jesu li svi ti navodi točni ili ne', rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka.

'Javili su mi se neki ljudi koji su htjeli platiti te kazne, ali to ne želim, jer bi opet došlo do zatvora', rekao je Fintić, koji odlazak u zatvor doživljava kao svojevrsnu žrtvu za slobodu medija u Hrvatskoj. Kaže da želi dokazati sebi i inzistirati na pravednoj presudi. 'Sve se ovo igralo na rubu zakona, a poruka je očito da su mediji preslobodni. Ja sam ovim slučajem postao glasnogovornik toga da slobode nije previše.'

Fintiću su svi računi bili blokirani od veljače do srpnja prošle godine, čime su mu bila ugrožena ljudska prava. Pisao je Vladi, Ministarstvu pravosuđa, pa i predsjedniku Mesiću, dok se zakon nije promijenio.

'Neprihvatljivo je da 2009. godine netko završi u zatvoru zbog pisane riječi koju nije sam napisao', rekao je Marko Rakar, vlasnik stranice Politika.com i dobitnik međunarodne nagrade za promicanje demokracije na internetu. 'Mislio sam da su 90-e iza nas, ali očito još nisu, a u Vladi ne vide posljedice toga', rekao je Rakar i upozorio na izvješće o medijskim slobodama na čijoj listi Hrvatska iz godine u godinu pada sve niže. 'Ostalo je još sedam, osam dana. Ima još vremena da se netko javi i spriječi ovu sramotu.'