situacija na bojištu

Institut za ratne studije: Ukrajina na putu prema ogromnoj pobjedi, zimski prekid ratnih djelovanja išao bi joj na štetu

11.11.2022 u 09:31

Bionic
Reading

Institut za ratne studije (ISW) objavio je novu analizu stanja na bojištu u Ukrajini

ISW navodi da ukrajinske snage postojano napreduju u Hersonskoj oblasti dok se ruske snage povlače na istočnu (lijevu) obalu rijeke Dnipro. Ukrajinski vojni dužnosnici i geolocirane snimke s društvenih medija potvrđuju da su ukrajinske trupe napredovale sjeverozapadno, zapadno i sjeveroistočno od grada Hersona u posljednja 24 sata i do sedam kilometara u nekim područjima.

Čini se da se Rusi zasad povlače u relativno dobrom stanju, a ukrajinske snage postižu očekivane uspjehe bez poraza ruskih snaga, kao što su učinile u protuofenzivi u Harkivu. Ukrajinski udari od kolovoza uspješno su degradirali ruske linije opskrbe na zapadnoj (desnoj) obali kako bi prisilili ruske snage da se povuku i oslobodit će Hersonsku oblast do rijeke Dnipro u narednim danima ili tjednima. Za dovršetak ruskog povlačenja trebat će neko vrijeme, a borbe će se nastaviti u cijeloj Hersonskoj oblasti dok ukrajinske trupe budu napredovale i nailazile na unaprijed pripremljene ruske obrambene linije, posebno oko grada Hersona.

Institut za ratne studije ne procjenjuje da će se borbe u Ukrajini zaustaviti ili doći u pat-poziciju zbog zimskog vremena, unatoč pogrešnim zapadnim pretpostavkama. NBC News izvijestio je 9. studenoga da neki američki i zapadni obrambeni dužnosnici promatraju 'očekivano zimsko usporavanje borbi kao priliku za početak diplomacije između Rusije i Ukrajine'. Jesensko i proljetno blato može usporiti ili zaustaviti vojni napredak, kao što to može neispravna ili nedovoljna zimska oprema. Neka se vojna oprema možda treba prilagoditi za hladnije vrijeme, a napredovanje bi se moglo usporiti zbog nedostatka opreme ili streljiva, tj. logističkih poteškoća - ne zbog zimskog vremena.

Zimsko vrijeme moglo bi nesrazmjerno naštetiti slabo opremljenim ruskim snagama u Ukrajini, ali dobro opskrbljene ukrajinske snage vjerojatno neće zaustaviti svoju protuofenzivu zbog dolaska zime i možda će moći iskoristiti zaleđeni teren za lakše kretanje nego što bi to mogle u blatnim jesenskim mjesecima. Ako borbe doista prestanu ove zime, bit će to zbog logističkih izazova i kulminacije nekoliko kampanja na obje strane. Ruske kampanje za zauzimanje cijele Donecke, Luhanske, Hersonske i Zaporiške oblasti kulminirale su prije nekoliko mjeseci, a snage su im čvrsto u obrani na većem dijelu bojišnice.

Ukrajina drži inicijativu i u procesu je realizacije velike pobjede u Hersonu. Prekid vatre osigurao bi Kremlju stanku koja mu je očajnički potrebna da rekonstruira svoje snage. Velika ukrajinska pobjeda koja je u tijeku u Hersonskoj oblasti neće biti posljednja pobjeda Ukrajine. Borbe će se nastaviti na južnoj osovini - u Bahmutu, Doneckoj oblasti (jedinom mjestu gdje ruske snage još pokušavaju smislene ofenzive) i u sjevernoj Luhanskoj oblasti - dok ukrajinske snage nastavljaju protuofenzivne operacije.

Ruski dužnosnici užurbano pokušavaju obučiti 120.000 vojnih obveznika za raspoređivanje na bojišnicu u proljeće. Ukrajinske snage vjerojatno imaju cilj osloboditi što više okupiranog teritorija prije nego stignu ta ruska pojačanja. Predsjednik Volodimir Zelenski objavio je 7. studenoga da Ukrajina nije voljna pregovarati s ruskim snagama dok se ne ispune određeni uvjeti, uključujući obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, kazneni progon ruskih ratnih zločinaca, isplatu ratne štete i obećanje da Rusija više neće napasti Ukrajinu. Prekid vatre tijekom zime samo bi koristio ruskim snagama te bi iskoristile tu priliku za jačanje svoje posrnule obrane i nastavile svoju genocidnu kampanju za iskorjenjivanje ukrajinskog identiteta u okupiranim dijelovima Ukrajine.

  • +12
Vježba ukrajinske vojske za protuofenzivu u Hersonu Izvor: Profimedia / Autor: Ashley Chan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Financijer grupe Wagner Jevgenij Prigožin sve se više nateže s dužnosnicima Sankt Peterburga oko širenja poslovanja u tom gradu. Prigožinova služba za komunikacije objavila je da su vlasti Sankt Peterburga odbile izdati dozvolu za novootvoreni Wagnerov centar zbog tehničkih razloga. Prigožinova PR služba primijetila je da dužnosnici Sankt Peterburga namjerno odbijaju izdati dozvolu na temelju svojih 'ideoloških' razlika, s obzirom na to da je Wagner dobio dozvolu za izgradnju centra u srpnju. Prigožin je također optužio guvernera Sankt Peterburga Aleksandra Beglova i druge 'liberalne' biznismene iz toga grada da financijski podupiru ukrajinske 'nacionaliste' i izdaju Rusiju.

Prigožin je ranije optužio Beglova da nije podržao ruske ratne napore i zahtijevao je njegovu ostavku, vjerojatno kao rezultat njegova otpora proširenju Wagnerove prisutnosti u Sankt Peterburgu. Prigožin sve više koristi svoju ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu kako bi ostvario svoje poslovne planove.

Također, glasnogovornik zapovjedništva ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ignat izjavio je da će ruske snage vjerojatno dodatno smanjiti tempo napada na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu, što će vjerojatno omogućiti ukrajinskim vlastima da poprave većinu šteta.