poraz na jugu ukrajine

O ruskom povlačenju iz Hersona oglasili se tvrdi pobornici rata - Prigožin, Kadirov i Margarita Simonjan

09.11.2022 u 22:31

Bionic
Reading

Ruski glavni ratni jastrebovi u srijedu su se brzo stali iza odluke o napuštanju ukrajinskog grada Hersona, nastojeći opravdati možda i najponižavajući uzmak Moskve u gotovo devet mjeseci rata.

Povlačenje koje je predložio general Sergej Surovikin, imenovan prošlog mjeseca da preuzme cjelokupnu odgovornost za ruske ratne napore, znači da Moskva odustaje od strateškog grada sjeverno od anektiranog Krima, jedinog ukrajinskog glavnog grada provincije koji je zauzela od svoje invazije 24. veljače.

Budući da Ukrajina prijeti da će prikovati ruske snage uz zapadnu obalu rijeke Dnipro gdje im je teško omogućiti kvalitetu logistiku i vezu s pozadinom, Surovikin je predložio ministru obrane Sergeju Šojgu da Rusija postavi nove obrambene linije na suprotnoj obali rijeke kako bi sačuvala živote vojnika.

Šojgu se smrknutog lica složio i naredio svojim trupama da se povuku.

Odluku - koju je jedan ruski vojni bloger opisao kao "crnu stranicu u povijesti ruske vojske" - ipak su brzo obranili neki od najistaknutijih zagovornika rata kao mudru i nužnu akciju.

"Nakon što je odvagao sve razloge za i protiv, general Surovikin napravio je težak, ali ispravan izbor između besmislenih žrtava i spašavanja neprocjenjivih života vojnika', rekao je Ramzan Kadirov, čečenski čelnik koji je često pozivao na agresivniji pristup u rat i čak je na korištenje taktičkog nuklearnog oružja.

Još jedan ratni jastreb – Jevgenij Prigožin, osnivač paravojske Wagner koja se bori za Rusiju u Ukrajini, a kojeg je citirala novinska agencija RIA kazao je da odluka koju je donio Surovikin nije laka, ali da se on ponašao kao čovjek koji ne boji se odgovornosti.”

Uništeni ruski tenkovi u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Margarita Simonjan, glavna urednica državnog propagandog glasila RT, otišla je još dalje, usporedivši povlačenje s odlukom generala Mihaila Kutuzova da prepusti Moskvu Napoleonu 1812. godine radi očuvanja njegove vojske i spasa Rusije.

Posljednjih tjedana Simonjan je oštro kritizirala rusku kaotičnu vojnu mobilizaciju, dok su i Kadirov i Prigožin – prije Surovikinova imenovanja – kritizirali vođenje rata i ismijavali neke od generala koji su bili na čelu.

Njihova zborna podrška u srijedu sugerira pokušaj zbijanja redova iza najvišeg vojnog vodstva u opasnom trenutku rata i postavljanja ujedinjene fronte.

Ali njihovi komentari jedva su prikrili gorak okus povlačenja.

'Pouzdano znam da ova odluka nikome nije bila laka. Ni za one koji su je donijeli, niti za nas koji smo razumjeli da će biti tako, ali smo se i dalje molili da se to ne dogodi', rekla je Simonjan za RT.

Rusija se odriče i simbolične nagrade – grada koji je utemeljila carica Katarina Velika iz 18. stoljeća – i strateškog uporišta na jugu Ukrajine, tjednima nakon što je proglasila svoju aneksiju, zajedno s drugim ukrajinskim regijama, i proglasila da će biti dijelom Rusije "zauvijek".

Ovisno o tome koliko sigurno i učinkovito Rusija može povući svoje ljude i opremu, povlačenje bi je moglo staviti u snažniju poziciju za održavanje drugih linija bojišnice na jugu i istoku Ukrajine, rekao je vojni analitičar Rob Lee.

No rekao je da bi ustupanje Hersona Ukrajini stavilo Krim koji je Rusija anektirala u domet ukrajinskih navođenih raketnih sustava i raketa HIMARS koje su isporučile SAD.

Gubitak grada veliki je udarac predsjedniku Vladimiru Putinu, ruskom vrhovnom zapovjedniku, koji je do sada bio pošteđen javnih kritika jer su jastrebovi poput Prigožina i Kadirova usmjerili svoj bijes na njegove generale.

Putin se držao podalje od nepopularnih vojnih odluka. Dok su Šojgu i Surovikin u srijedu najavili povlačenje, Putin je čestitao zaposlenicima vodećeg znanstvenog instituta na njegovoj 75. obljetnici.

No unatoč pokazanom jedinstvu u srijedu, Prigožinovi komentari nagovještavali su mogući obračun koji će uslijediti.

Trebalo je, rekao je, “izvući zaključke i poraditi na greškama. A nakon toga shvatiti tko je u pravu, koga kriviti i što je bit problema”.