DESETI DAN ŠTRAJKA

Inspekcija rada u Večernjem listu

01.04.2011 u 13:37

Bionic
Reading

Štrajk u Večernjem listu ušao u je u deseti dan, ukazala se i inspekcija rada, no pomaka u odnosima s Upravom zasad nema. Večernjakovci tvrde da nisu malodušni i od borbe za svoja, ali i prava struke ne misle odustati, pozivajući sve kolege novinare na solidarnost te podsjećaju na mogućnost generalnog štrajka 3. svibnja, na Dan slobode medija

Ako do kraja travnja ne bude potpisan nacionalni granski kolektivni ugovor, oko kojega pregovori traju već godinama, početkom svibnja novinari bi mogli stupiti u generalni štrajk. Na to su već ranije upozorenje Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva na današnjoj konferenciji za novinare podsjetili i večernjakovci u štrajku.

U njihovu slučaju promjena ima tek u tome da ih je konačno posjetila inspekcija. Prvo ona protupožarna, a zatim i inspekcija rada. Što se tiče ukazanja protupožarne inspekcije, ona je došla zbog upozorenja Vjesnikova sindikata o ugroženosti života i imovine zbog zatvorenih evakuacijskih izlaza zahvaljujući blokadi koju je postavila uprava Večernjaka, kazao je sindikalni povjerenik Večernjeg lista i vođa štrajka Anton Filić

'Inspektori rada napokon su došli u 'Večernji list', i to tek deset dana nakon našega službenog zahtjeva i opetovanih javnih poziva da dođu u nadzor', izjavio je za Hinu poslijepodne Filić.

Po njegovim riječima, inspektori su razgovarali s kolegama koje su zatekli u redakciji, a koji ne štrajkaju. O rezultatima nadzora zasad ne znamo ništa, no nadamo se da će se utvrditi 'tko to puni 'Večernjak' tekstovima dok većina stalno zaposlenih novinara štrajka, i kakav je status tih kolega', rekao je Filić.

Zašto je inspekciji rada toliko trebalo za dolazak u Večernji list, pitali smo Državni inspektorat i čekamo njihov odgovor. Filić je istaknuo da nisu protiv honoraraca, dapače, misle da su oni i u gorem položaju, no smatra da se nepotrebno stvara latentni sukob među njima. Filić je istaknuo da su štrajkaši u svakom trenutku spremni i otvoreni za razgovor s upravom te da se ipak nadaju dogovoru jer bez kolektivnog ugovora nema mira u Večernjem listu.

Filić je opet izrazio sumnje u trgovinu dijela vlasti i medijskih tajkuna na račun slobodnoga novinarstva što se, smatra, vidi i iz medijske blokade oko štrajka u Večernjem listu za koju je prozvao matičnu kuću te EPH i komercijalne televizije, a izrazio je nezadovoljstvo i pojedinim prilozima o štrajku na HTV-u. Međutim, naglasio je da se kritika ne odnosi na novinare, nego na urednike i vlasnike medija koji ne žele da se piše o njima i njihovu poslovanju. Da se nešto ovako događa bilo kome drugome, a ne novinarima, to bi već bilo na naslovnicama, naglasila je predsjednica HND-ova ogranka u Večernjem listu Božena Matijević

Kazala je da su o svemu jutros na sastanku obavijestili i zamjenika šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paola Berizzija, koji je istaknuo važnost kolektivnih ugovora i pregovaranja za slobodu medija kao temelja demokracije te dodala da će o svemu obavijestiti i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosoa, koji uskoro dolazi u Hrvatsku.

Premda je u nekoj budućnosti spomenuta mogućnost privremenog prekida štrajka, Filić je istaknuo da nisu malodušni, ali jesu razočarani nedjelovanjem institucija pravne države, no da od borbe za svoja prava ne misle odustati. Uostalom, riječ je o borbi za prava svih novinara i stoga je potrebna solidarnost ostalih kolega, na koju je pozvao i predsjednik Središnjeg odbora HND-a Nikola Kristić. On je pozvao upravu vlasnika Večernjeg lista na razgovor s novinarima u štrajku zbog rješenja nastale situacije koja nije dobrodošla nikome, a razloga za odugovlačenje nema.

Dok je večernjakovcima čudno zašto se dosad nije oglasio njihov glavni urednik Goran Ogurlić, Kristić je pozvao da svoj stav iznese i Nadzorni odbor te članovi HND-a koji su Nadzornom odboru Večernjeg lista. U suprotnom, bit će opet organiziran još brojniji i snažniji novinarski prosvjed jer bez kolegijalnosti i solidarnosti nemoguće je riješiti probleme, a kolektivni ugovor na nacionalnoj razini potreban je svim novinarima i tu nije riječ samo materijalnim pravima. U tom su smislu večernjakovci i HND podsjetili i na ranije najavljivan generalni štrajk novinara ako do kraja travnja ne bude potpisan nacionalni kolektivni ugovor.