NAPADNUTA ŽENA

Incident na prosvjedu protiv vatikanskih ugovora

20.09.2014 u 14:26

  • +3

Na prosvjednu protiv vatikanskih ugovora napadnuta starija žena

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Bionic
Reading

Tijekom prosvjeda 'Raskinimo vatikanske ugovore' koji je u 14 sati počeo na zagrebačkom Cvjetnom trgu, došlo je do fizičkog napada na stariju gospođu koja je prosvjedovala protiv ovog prosvjeda

Prema riječima očevidaca starija je gospođa pokušala skinuti prosvjedne transparente kada je na nasrnuo nepoznati muškarac te ju udario šakom u glavu. Riječ je o Ružici Ćavar, predsjednici Hrvatskog pokreta za život i obitelj te pro-life aktivistici. Organizatori prosvjeda se ograđuju od ovog incidenta, žrtvi žele brzi oporavak te adekvatnu kaznu za napadača kojeg je policija odmah privela.

Na prosvjedu na zagrebačkom Cvjetnom trgu, koji su organizirali Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku, Inicijativa 'Nisam Vjernik' i Udruga 'Protagora', okupilo se po procjeni policije oko 500 građana. Nosili su transparente s natpisima 'Ustav iznad Biblije', 'Ne lomite na djeci', 'Crkva bez politike, država bez propovijedi', 'Bez Boga, bez gospodara'.

Zbog prekršaja protiv javnog reda i mira policija je privela muškarca koji je udario Ružicu Ćavar, predsjednicu Hrvatskog pokreta za život i obitelj dok je s ograde Pravoslavne crkve skidala transparent 'Raskid! Vatikanskih ugovora - Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku'. Nakon prosvjeda su iz Glasa razuma u priopćenju poručili kako najoštrije osuđuju fizički napad na Ružicu Ćavar, koji se dogodio neposredno prije počeka prosvjeda, zatraživši najstrožu zakonsku kaznu za napadača.

'Ovdje smo danas, i vjernici i nevjernici, kako bi pokazali zajedništvo i jasno i glasno političarima dali do znanja da ne želimo u svojoj zemlji biti građani drugog reda! Želimo poručiti da volimo svoju zemlju, da smo za vladavinu prava i jednakost svih nas, njezinih stanovnika, vjernika i nevjernika, pred istim zakonima', istaknula je na prosvjedu Nataša Ivanković iz Glasa razuma.

Ocijenila kako je sklapanjem ugovora s Vatikanom narušena Ustavom zajamčena sekularnost, odnosno svjetonazorski nautralna država u kojoj su svi građani, vjernici ili nevjernici, kao i sve religijske skupine, jednaki pred zakonom. 'Nažalost, Hrvatska je takva samo na papiru', istaknula je.

Ivanković je dodala kako se nakon više od 15 godina, koliko su Vatikanski ugovori na snazi, sve više uviđaju razmjeri njihove štetnosti. 'Ti ugovori potpisani su u tajnosti, iza zatvorenih vrata, bez znanja i volje nas hrvatskih građana. Političari su odlučili umjesto nas - o našoj budućnosti, budućnosti naše djece, naših unuka, praunuka... Odlučili su da crkvenoj hijerarhiji trajno pripadne naš teško zarađeni novac, pritom nam ne ostavljajući izbor da sami za sebe odlučimo želimo li im ga dati', rekla je.

Katoličku crkvu nazvala je 'vrećom bez dna' i 'državom u hrvatskoj državi koja dobiva milijarde kuna našeg novca iz rastućih poreza koji su nam nametnuti'. 'Zamislite što se sve moglo učiniti s tim novcem. Možda otplatiti autoceste koje danas idu u koncesiju? Možda smo mogli imati više bolnica, škola, vrtića, bolje pruge i vlakove, bolje sustave navodnjavanja, obrane od poplava ili više kanadera', rekla je Ivanković.
Na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića danas se u organizaciji Udruge 'Antares' na prosvjedu protiv Vatikanskih ugovora okupilo 20-tak sudionika, uglavnom studenata, koji su držali transparente 'Razdvojimo Crkvu od države', 'Vjeronauk vratiti u crkve', 'Hoću račune za vjenčanja i sprovode', 'Papa Franjo želi siromašnu crkvu - crkva osiromašuje narod'.

Predsjednik 'Antaresa' Matej Marušić rekao je kako je cilj prosvjeda upozoriti na važnost sekularnosti hrvatske države. Istaknuo je kako se ne radi o 'antivatikanskoj ili antikatoličkoj kampanji", već o potrebi da se obavi revizija, a potom i ukinu ugovori s Vatikanom, za koje smatra da su štetni za hrvatske građane, 'koji su sve siromašniji dok Crkva raspolaže s ogromnim bogatstvom'.

'Čemu Vojni ordinarij kada se zna da je broj hrvatskih vojnika toliko smanjen da nema smisla plaćati stotinjak osoba koje primaju plaću iz državnog proračuna', kazao je.