BOJKOT SABORA

Imenovanja mjesec dana prije izbora - nepristojna

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 20.10.2011 15:13
  • Objavljeno 20.10.2011 u 13:17
Gotovo prazna sabornica

Gotovo prazna sabornica

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Oporbeni zastupnici ni jutros nisu došli u Hrvatski sabor, bojkotirajući tako i dalje HDZ. Ponovili su da će se vratiti samo prilikom izglasavanja dvaju zakona nužnih za funkcioniranje države u razdoblju do konstituiranja novog saziva Sabora. Pokušaj imenovanja mjesec i pol prije izbora smatraju - nepristojnim

'Svi zakoni koji su planirani za usvajanje na posljednjoj sjednici ovog saziva Sabora mogu pričekati dva-tri mjeseca. Izglasat ćemo dvije točke koje su potrebne, a to su zakoni o privremenom financiranju i raspuštanju Sabora. Sve drugo se može donijeti i u novom sazivu', poručila je SDP-ova saborska zastupnica Milanka Opačić

Za oporbene zastupnike bitno je, kako kažu, 'sačuvati i ono malo obraza i digniteta što ga Sabor ima te zaustaviti neprimjerenu raspravu u parlamentu', uz napomenu da pojedini zakoni, a posebice određena imenovanja, mogu i pričekati.

Sporna su, naime, imenovanja jednog suca Ustavnog suda, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, pojedinih predstavnika u raznim vijećima te zamjenika glavnog državnog revizora. 'U najmanju ruku nepristojno je, da ne kažem nešto malo grublje, mjesec dana prije izbora gurati kadrove HDZ-a na te pozicije', ukazuje Milanka Opačić.

HDZ-u i dalje zamjeraju pokušaj oduzimanja imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću, kao i atmosferu kojoj u posljednje vrijeme svjedoče u sabornici, na sjednicama saborskih odbora, ali i na hodnicima Sabora.

'Po prvi put se u Saboru želi napraviti presedan i uzeti imunitet zastupniku za izgovorenu riječ. Riječ je jedini mehanizam i sredstvo za rad koje zastupnik ima, a institut imuniteta za izgovorenu riječ star je jednako kao i parlamentarizam. Bio bi to udar na stup parlamentarizma, što smo smatrali apsolutno nedopustivim', odlučna je Opačić.


Podsjeća i na atmosferu u Saboru, koja je po njezinim riječima 'dovedena do razine na kojoj su se ljudi počeli skoro fizički obračunavati'. 'Politika je to u kojoj ne želimo sudjelovati, jer smatramo da građani imaju toliko problema o kojima smo, zbog politike HDZ-a koju već dulje vrijeme provode u dvorani, onemogućeni govoriti na konstruktivan i ozbiljan način', kaže Milanka Opačić.

Doduše, osim zakona koji su već u saborskoj proceduri i spornih imenovanja, ostali su 'visjeti u zraku' i drugi zakoni, poput izmjena zakonskog akta o referendumu ili lokalnim izborima, za koje poznavatelji političkih prilika tvrde da nisu posljedica narušenih odnosa u Saboru, nego činjenice da ti zakonski prijedlozi nisu na vrijeme stigli s druge strane Markova trga – iz hrvatske Vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi