sve za saveznike

Imamo brojke: Znate li koliko je novca Vlada potrošila na pomoć Ukrajini?

29.02.2024 u 16:50

Bionic
Reading

'Ukrajinski narod može računati na potporu Hrvatske', poručio je prije nekoliko dana povodom dvogodišnjice početka ruske invazije premijer Andrej Plenković. A ta potpora u posljednje dvije godine bila je neprestana, bilo u financijskom, bilo vojnom smislu, i broji se u stotinama milijuna eura

Kada je toga 24. veljače 2002. Rusija započela sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu, gotovo cijeli svijet ostao je u šoku, no osude, pa i konkretna pomoć počeli su vrlo brzo stizati. I Hrvatska je bila među onim državama koje su prve ponudile pomoć, a i danas pruža političku i diplomatsku podršku, šalje vojnu i humanitarnu pomoć, donacije, osigurala je zbrinjavanje raseljenog ukrajinskog stanovništva na svom teritoriju te pruža pomoć u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine.

Na sve to Hrvatska je već potrošila stotine milijuna eura. 'Ukupan iznos pomoći koji je osiguran iz državnog proračuna, uključujući izravne donacije Ukrajini i zbrinjavanje ukrajinskog stanovništva, iznosi više od 276 milijuna eura (276.265.648,79 eura)', odgovorili su iz Vlade na upit tportala.

Što se pak tiče vojnog segmenta, iz Vlade kažu da je u Ukrajinu otišla vojna pomoć vrijedna više od 184 milijuna eura (184.440.539,27 eura). O kakvoj se vojnoj pomoći radi, niti Vlada niti MORH nisu javno otkrili jer su sve te odluke klasificirane kao tajne i povjerljive.

No, neslužbeno se zna da je u Ukrajinu poslano više desetaka topova, 14 helikoptera MI-8, deseci tisuća jurišnih pušaka, stotine raketa, streljivo, granate, uniforme, kacige, a u procesu je slanje dva transportna zrakoplova Antonov An-32.

Liječenje ranjenika iz Ukrajine

Iako Sabor nije izglasao odluku da se ukrajinski vojnici mogu obučavati na teritoriju Hrvatske, ipak se pomaže onima koji su direktno uključeni u borbe na prvoj liniji. Naime od ožujka 2023. u Hrvatsku na rehabilitaciju i liječenje dolaze ranjene osobe iz Ukrajine, u prvom redu branitelji.

'Trenutno je na liječenju i rehabilitaciji u Republici Hrvatskoj 17 ranjenih osoba. Za provedbu programa utrošeno je ukupno 241 tisuća kuna', kažu nam u Vladi.

Zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica

Dok je dio pomoći izravno išao u Ukrajinu, drugi dio utrošen je na Ukrajince kojima je naša zemlja postala privremeni dom. Prema posljednjim podacima, od početka invazije u Hrvatsku je ušlo više od 24.400 raseljenih osoba iz Ukrajine, a za njihov smještaj i zbrinjavanje osigurano je gotovo 66 milijuna eura.

'Sve su raseljene osobe iz Ukrajine oslobođene administrativnih troškova u postupku privremene zaštite i ne vrši se razlikovanje po imovinskom stanju', poručuju iz Vlade.

Ukrajinci u Hrvatskoj ne moraju plaćati prijevoz vlakom, a omogućen je i besplatan trajektni prijevoz za osobe i vozila ukrajinskih državljana koji su privremeni dom našli na otocima, kao i za vozila i osobe koje prevoze humanitarnu pomoć. Za sve to potrošeno je 325 tisuća eura.

Oni koji su pobjegli od ratnih razaranja u Ukrajini u Hrvatskoj imaju i osiguranu zdravstvenu zaštitu. Prema Vladinim podacima, na to je u 2022. godini (ožujak – prosinac) utrošeno 2.192.713 eura, a za 2023. ta sredstva iznose 1.642.758 eura.

Gotovo četiri milijuna eura utrošeno je pak u sustavu socijalne skrbi, a mislilo se i na zapošljavanje raseljenih Ukrajinaca.

'U 2022. i 2023. godini u mjere aktivne politike zapošljavanja ukupno su bile uključene 272 ukrajinske osobe u statusu stranca pod privremenom zaštitom, za što je izdvojeno ukupno 1.183.574 eura', navode u Vladi.

Kijev, Ukrajina Izvor: Profimedia / Autor: Dominika Zarzycka / Zuma Press / Profimedia

Velik broj mjera u obrazovanju

S obzirom na to da je muškarcima između 18 i 60 godina zabranjeno napuštati Ukrajinu, u Hrvatsku su pristigle uglavnom žene s djecom. Kako bi se mlađi naraštaji što prije uklopili u život u Hrvatskoj, Vlada je donijela niz mjera u sektoru obrazovanja, za što je, prema procjeni, za 2022., 2023. i 2024. osigurano približno 200.000 eura.

Te mjere uključuju besplatne udžbenike, školski pribor, računala, sufinanciranje smještaja i prehrane u učeničkim domovima, sufinanciranje aktivnosti vezanih uz pripremnu nastavu hrvatskog jezika itd.

'Financirani su, također, tiskanje Hrvatsko-ukrajinskog rječnika, donacija 15 prijenosnih računala za studente kroatistike na Sveučilištu u Kijevu, dodjela sedam dvosemestralnih stipendija za učenje hrvatskoga jezika i dodjela jedne stipendije za ljetnu školu hrvatskoga jezika', pobrojali su još u Vladi.

Lani je tako u Hrvatskoj bila organizirana ljetna škola za djecu ukrajinskih branitelja, u kojoj je sudjelovalo oko 80 djece iz Ukrajine te njihovih učitelja i odgojitelja, a za smještaj i prehranu utrošeno je oko 88 tisuća eura.

  • +2
Izbjeglice iz Ukrajine Izvor: EPA / Autor: Darek Delmanowicz

Njegovanje ukrajinske kulture

Oko 100 tisuća eura učinak je mjera i programa vezanih uz kulturu. Raseljeni Ukrajinci u Hrvatskoj tako imaju besplatan pristup kulturnim programima i ustanovama, a Ministarstvo kulture pokrenulo je i nabavu ukrajinskih knjiga za knjižnice. 'Ministarstvo kulture i medija i Zaklada AidHub uručili su Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici 200 knjiga ukrajinskih autora, a njih 2000 knjižnicama u Plitvicama, Korenici, Osijeku, Vukovaru, Splitu i mjestima u kojima boravi raseljeno ukrajinsko stanovništvo', kažu nam u Vladi.

Uz to, podrška je došla gostovanjem ukrajinskih umjetnika u raznim kulturnim programima u Hrvatskoj, a kada je 2022. u okviru projekta Filmmakers for Ukraine prikazan film 'Donbas' ukrajinskog redatelja Sergeja Loznice, svi prihodi uplaćeni su izravno u ukrajinski filmski fond za pomoć njihovim filmskim djelatnicima.