DONACIJA

[FOTO/VIDEO] Ukrajinci objavili snimke hrvatskih topova u akciji na liniji u Donecku

19.09.2022 u 19:47

Bionic
Reading

Informativna agencija ukrajinskog ministarstva obrane objavila je izvještaj s prve crte u Doneckoj oblasti. Na kratkoj snimci vidi se u akciji donirani hrvatski top M46

Ovi topovi korišteni su u Domovinskom ratu, a proizvedeni su u Sovjetskom Savezu 50-ih godina 20. stoljeća. S obzirom na domet koji je veći od 27 kilometara, u mnogim vojskama svijeta služili su za protubaterijsku borbu, piše Novi list.

Izvor: tportal.hr

Da ovi stari topovi još uvijek mogu biti efikasni na bojištu, pokazao je posjet novinara ukrajinskog ArmiyaInforma položajima topničke jedinice jedne od ukrajinskih mehaniziranih brigada u Doneckoj oblasti.

Ovi se artiljerci nalaze na udaljenosti od osam do 10 kilometara od neprijatelja, a specijalni dopisnik ArmiyaInforma doznao je kako su ukrajinski branitelji topom M46 gađali ruske mete.

Topnici kažu da su tijekom 19 dana borbenog rada uništili oko 17-18 ciljeva okupatora, i to ne računajući oštećenu i neutraliziranu tehniku.

'Svaki dan uništavamo jedan cilj – pomažemo pješaštvu u eliminaciji neprijateljske tehnike i ljudstva. To su topničke instalacije, minobacački proračuni, MLRS Grad, neprijateljske samohodne topničke instalacije itd.'

M46 Izvor: Screenshot / Autor: Twitter