'PAZIMO NA TROŠKOVE'

Imamo brojke: Predsjednica tvrdi da je u SAD-u neobično jeftino prošla. Vjerujete li joj?

10.03.2017 u 06:45

Bionic
Reading

U djelomičnoj specifikaciji troškova putovanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD, koju je tportal dobio od Ureda predsjednice tek nakon intervencije Ureda povjerenice za informiranje Anamarije Muse, pažnju plijene vrlo niski troškovi smještaja. Od ukupnih troškova u iznosu od 73.867,60 kuna, čak dvije trećine odnose se na avionske karte (51.249 kuna), dok je ostatak utrošen na dnevnice (11.195,13 kuna za predsjednicu i pročelnicu kabineta Nataliju Hmelinu), smještaj (6.438,84 kune) i nespecificirane troškove reprezentacije (4.984,63 kune)

Predsjednica je, po službenoj verziji, boravila u SAD-u ukupno sedam dana, od 1. do 7. siječnja, a primila je osam dnevnica, što u njezinom Uredu tumače time da je predsjednica letjela u SAD dan ranije, 31. prosinca, a vratila se 8. siječnja u jutarnjim satima. Nesrazmjer između proklamirnog trajanja radnog posjeta Kolinde Grabar Kitarović SAD-u i broja isplaćenih dnevnica dodatno obrazlažu tvrdnjom da se kao početni datum u predsjedničinim putovanjima uvijek navodi onaj kojim započinju radne aktivnosti, što u ovom slučaju znači da je svoj prvi radni sastanak u Americi predsjednica imala na samu Novu godinu.

Iz Ureda preciziraju da su Kolinda Grabar Kitarović i Natalija Hmelina dobile po osam dnevnica, svaka po 5597 kuna ili 700 kuna po danu, što je početkom siječnja bila protuvrijednost 95 dolara, koliko inače iznosi puna dnevnica za službena putovanja u SAD. To ujedno znači da predsjednici i šefici njezina kabineta nisu bili unaprijed osigurani obroci, jer se prema novim poreznim propisima dnevnice smanjuju za 30 posto ako su podmireni ručak ili večera, a ako su podmirena oba obroka, smanjuju se za čak 60 posto.

Broj dnevnica tehnički se veže uz putni nalog koji Ured predsjednice ne daje javnosti na uvid. Izdaci za službena putovanja obračunavaju se upravo na temelju putnog naloga i priloženih dokaza o troškovima, a u ovom slučaju troškovi za avionske karte prilično su visoki.

Nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u prvim danima Nove godine zaprimilo tri prijave zbog neobjašnjenog puta predsjednice u SAD, s Pantovčaka su interventno poručili da ona tamo boravi službeno i da je 'išla redovitim komercijalnim letom', što dakako ne znači i da je putovala u ekonomskoj klasi. No veći dio transportnih troškova očigledno se odnosi na povratni let, s obzirom na to da je predsjednica naglo odlučila produljiti svoj posjet za još dva dana, te na troškove putovanja unutar Amerike.

Iz 'tajne depeše' hrvatskog veleposlanstva u SAD-u razvidno je to da je predsjednica boravila u Washingtonu, D.C., te u New Yorku i Bostonu. Sve tri lokacije poznate su po paprenim cijenama noćenja u hotelima, pa je krajnje neobično to da predsjednica i šefica njezina kabineta, uz pretpostavku da navedeni troškovi smještaja pokrivaju i Hmelinu, za smještaj nisu potrošile ni 6500 kuna. Ako je bilo šest noćenja, prosječno su raspolagale s 537 kuna po osobi za noć, a čak i da su u prosjeku imale po 644 kune (za pet noćenja), time si ne bi mogle priuštiti ni sobičak u zagrebačkom Sheratonu.

Za usporedbu, u ovom razdoblju, izvan sezone i novogodišnjih praznika, hotel Westin u D.C.-ju noćenje u tradicionalnoj sobi naplaćuje 2000 kuna, a riječ je o hotelu sa 'samo' četiri zvjezdice. Još skromniji Holiday Inn, s tri zvjezdice, za noć traži minimalno 1500 kuna.

Jesu li Kolinda Grabar Kitarović i(li) Natalija Hmelina uštedjele na smještaju tako što su negdje noćile u privatnom aranžmanu, jesu li boravile u najjeftinijim američkim hotelima, onima s dvije zvjezdice, ili su niski troškovi smještaja možda rezultat nekih novih, specifičnih okolnosti u kontekstu moderne diplomacije? S Pantovčaka ne stiže konkretan odgovor, već samo poruka da u Uredu predsjednice uvijek paze na troškove.