jasmina vraneš:

'Idući tjedan ćemo vidjeti imamo li još jedan slučaj hiperinfektivnog južnoafričkog soja, virus neprestano mutira'

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 27.02.2021 19:31
  • Objavljeno 27.02.2021 u 19:31
Koronavirus - ilustracija

Koronavirus - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar

Za sada su u našoj zemlji potvrđena dva slučaja južnoafričkog soja koronavirusa, a profesorica Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", rekla je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku kako najkasnije do srijede očekuju potvrdu još jednog slučaja.

'Riječ je o importiranim slučajevima i sva tri putnika su došla iz Zanzibara', rekla je Vraneš za Dnevnik HRT-a, dodavši da se pomno nadziru i njihovi kontakti.

'Odista nas zabrinjava unos tih sojeva. Ti sojevi, južnoafrički, kao i brazilski, odnosno, bolje reći, južnoafrička nova varijanta i brazilska varijanta su također, kao i britanska nova varijanta, vrlo, vrlo infektivne i lako se šire u populaciji', rekla je Vraneš.

Rekla je i kako ih južnoafrička i brazilska varijanta zabrinjavaju tim više što mogu izbjeći učinku cijepljenja i učinku monoklonskih protutijela, odnosno davanju hiperimunog seruma, koji posebno pomaže starijim osobama i osobama koje imaju komorbiditet.

Vraneš je rekla kako se vidi da je britanska nova varijanta sada toliko raširena da ljudi govore o pandemiji unutar pandemije.

'I kod nas je tako i naši rezultati to pokazuju, u NZJZ-u, gdje smo mi nasumično pomoću PCR-testa, detektirajući dvije karakteristične mutacije koje se kod tih novih varijanti mogu uočiti kao tipične, utvrdili da u Gradu Zagrebu već imamo oko 25 posto učestalost britanske nove varijante', rekla je Vraneš.

  • +10
  • +7

Umirovljenica koja se prva u Hrvatskoj cijepila protiv covida, primila i drugu dozu

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

'U cijeloj Hrvatskoj britanska nova varijanta na razini je od 20-ak posto, a u Gradu Zagrebu i malo više, oko 25 posto po našoj procjeni', dodala je.

Vraneš je također istaknula kako postoji jako puno varijanti i da virus neprestano mutira.

'Brojne mutacije su opisane i brojne različite varijacije virusa cirkuliraju. Značajne su ove tri zato što su hiperinfektivne, zato što se strašno šire, puno brže nego ona originalna varijanta', rekla je Vraneš.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!