covid-19

Božinović otkrio detalje popuštanja, Markotić komentirala britanski soj: Potvrđen je kod dva igrača Hajduka

26.02.2021 u 11:18

Bionic
Reading

U protekla 24 sata zabilježeno je 505 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3046. Među njima je 780 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta. Preminulo je 14 osoba

Broj novozaraženih po županijama: Splitsko-dalmatinska (62), Grad Zagreb (68), Primorsko-goranska (55), Zadarska (31), Osječko-baranjska (29), Međimurska (13), Zagrebačka (33), Brodsko-posavska (27), Varaždinska (8), Dubrovačko-neretvanska (57), Koprivničko-križevačka (11), Virovitičko-podravska (14), Sisačko-moslavačka (14), Šibensko-kninska (17), Bjelovarsko-bilogorska (4), Požeško-slavonska (4), Vukovarsko-srijemska (10), Ličko-senjska (6), Istarska (6), Krapinsko-zagorska (10) i Karlovačka (26).

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da je najveća incidencija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najniža u Istarskoj.

'Danas smo imali 505 registriranih od 5071 testiranih. Prije tjedan dana bilo je 488 oboljelih na manje od 5000 testiranih. U pet dana ovog tjedna bilo je 2152 nova. Prošli tjedan u pet dana bilo ih je 1597. To je porast od gotovo 30 posto. Incidencija je 122. Najviša je, 334, u Dubrovačko-neretvanskoj. U Istri je 27,8, to je najniže', rekao je.

Na razini EU-a trenutno smo na trećem mjestu. Nižu imaju Finska i Danska. Najvišu ima Češka.

Vili Beroš, ministar zdravstva, kazao je da se ne smijemo opustiti previše unatoč tome što će se otvoriti terase ugostiteljskih objekata.

Davor Božinović, šef Stožera i ministar unutarnjih poslova, potvrdio je da se terase od 1. ožujka otvaraju za ugostiteljske objekte koji će moći raditi od 6 do 22 sata te da razmaci između stolova trebaju biti tri metra, a između stolica 1,5 metara.

'U zatvorenim prostorima objekta svi moraju nositi masku i on se koristi samo za odlazak u toalet. Nije dozvoljeno puštanje glazbe', kazao je Božinović.

U dvoranama se može trenirati, ali bez kontakta

Naveo je da je relaksiranjem mjera omogućeno treniranje u zatvorenim prostorima uz pridržavanje mjera.

'Prostori se trebaju provjetravati. Najveći dopušteni broj ne smije biti veći od jedne osobe na 20 kvadratnih metara dvorane. Dopušteni su treninzi bez kontakta sportaša, što znači da se borilačke vještine i sl. mogu održavati, ali bez kontakta. Nakon svakog treninga treba temeljito očistiti dvoranu i rekvizite. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste, a ako je to nužno, ne smije biti više od dvije osobe. Obavezne su maske osim za vrijeme vježbanja', kazao je Božinović.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Capak je pojasnio da je, recimo, zabranjeno igranje nogometa na način da dođe do kontakta.

'Trenirati se može. To je velika razlika. Vještine, kondicija se mogu steći i bez kontakta. Sve je moguće osim da dođe do kontakta. Kontaktni sportovi se ne mogu igrati, mogu se trenirati', rekao je Capak i dodao da je moguće igrati tenis i stolni tenis.

Odgovarajući na pitanje što je sa sajmovima s obzirom na to da se dosta njih održava na otvorenom, Capak je kazao da samo održavanje sajmova kad postoji infrastruktura nije problem.

  • +19
Konferencija za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'Trebamo biti svjesni da postoje infrastrukturno i organizacijski različite vrste sajmova. O tome se vodi briga, o tome se razgovaralo. To će biti neki od sljedećih koraka u popuštanju. Mi želimo postepeno popuštati, vidjeti kakvi su učinci ovih mjera. Ako situacija bude dobra, idemo sa sljedećim korakom', rekao je Capak.

Britanski soj u Hajduku

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', komentirajući britanski soj virusa u Hrvatskoj kazala je da još uvijek nemaju dovoljno podataka o tome koliko ga ima u Hrvatskoj.

'Procjena je da taj soj u Europi preuzima primat. Najsvježija informacija je da je u dva igrača Hajduka dokazan britanski soj. I u više uzoraka iz Dubrovačko-neretvanske županije dokazan je britanski soj', kazala je Markotić.

Capak je odgovarajući na pitanje o trećem valu i stanju u školama rekao da je teško reći ulazimo li u treći val.

'Prije bih rekao da je ovo rep, završetak drugog vala. Što se tiče škola, one su bile kompletno postepeno puštene, nije se moglo očekivati da se neki slučajevi neće dogoditi. Sad je pitanje koliko to ima utjecaja na ukupnu situaciju. Lokalnim stožerima je pušteno da sami odluče. Dubrovačko-neretvanska županija ima eksplozivni trend, naravno da su posegnuli za tom mjerom u školama', kazao je Capak.

HDZ-ovci popili 'mineralnu na operativnom zadatku'

Na pitanje da prokomentira činjenicu da su načelnik Stožera civilne zaštite grada Velike Gorice Jakov Sivrić (HDZ) i zamjenik načelnika Velike Gorice Toma Vujević (HDZ) snimljeni su kako ispijaju gemište u prostoriji hotela Garden Hill u Velikoj Gorici, Božinović je kazao da su oni bili na operativnom sastanku s vlasnikom hotela jer su tamo smještene osobe koje su ostale bez doma u potresu.

'Koliko sam upućen, popili su čašu mineralne vode', kazao je Božinović.

Ponovno karantena od 14 dana

Govoreći o karanteni, Capak je kazao da će danas biti objavljene nove upute s indikacijama za testiranje te za karantenu, a koja će se s 10 ponovno produžiti na 14 dana.

'Što se tiče karantene, danas će biti objavljene nove upute s indikacijama za testiranje i karantenu. Vratit ćemo karantenu na 14 dana. Bili smo je skratili iz više razloga, no to ćemo vratiti jer većina zdravstvenih djelatnika sad je cijepljena, imamo manji broj oboljelih i ne znamo koliko imamo britanskog soja u populaciji', kazao je Capak.

Covid-putovnice

Božinović je prokomentirao mogućnost da i Hrvatska uvede covid-putovnice.

'Svi razmišljaju, naravno da razmišljamo, vode se razgovori. To je jedna od tema Europskog vijeća, detalje ne znam, najbolje je pričekati i vidjeti. Svi o tome razmišljaju, malo tko to dovodi u pitanje, vrijeme još nije s obzirom na cijepljenje, a i pitanje je kako će se postići koordinacija na razini EU-a', kazao je Božinović.

200 putnika s kruzera

Ministar Božinović govorio je i pristajanju kruzera u luke.

'Dopustili smo kruzerima s do 200 putnika da pristaju. To je izuzeće od generalne zabrane. S obzirom na to da se već sada razgovara na relaciji agencija i vlasnika kruzera, ukoliko bismo sada imali zabranu na snazi, naši turistički djelatnici ne bi bili u ravnopravnoj poziciji. Na njima su stroga pravila i bez obzira na velik broj ljudi, dobro su organizirani. Stvaramo pretpostavke za turističke djelatnike da u ovom trenutku mogu razgovarati s vlasnicima i operaterima za slučaj da se taj vid turizma pokrene ovo ljeto', kazao je Božinović.