nove preporuke

Idete na plažu? HZJZ vam savjetuje da se pridržavate pravila udaljenosti od 1,5 metra i u moru, a to nije sve

14.05.2020 u 15:15

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za kupanje u moru, rijekama, jezerima, na bazenima i u vodenim parkovima. Za prostore morskih i slatkovodnih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 metara četvornih neto površine prostora. Za bazene vrijedi isto načelo, s tim se tamo uključuje i površina bazena. Za sve posjetitelje i zaposlenike 'savjetuje se da se pridržavaju pravila' udaljenosti od 1,5 metra

Važne obavijesti i informiranje gostiju. Na vidljivom mjestu na ulazu, kao i u samom prostoru gdje borave posjetitelji, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru. Ako je dostupna odgovarajuća infrastruktura, moguće je razglasom povremeno oglašavati glasovne poruke kako bi se posjetitelje podsjetilo na nužno održavanje fizičkog razmaka i drugih općih mjera.

Maksimalan broj osoba u prostorima. Za prostore morskih i slatkovodnih, te bazenskih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 m2 neto površine prostora (uključujući površinu bazena).

Dezinfekcija ruku. Na razumnim razmacima te na vidljivim mjestima dezinfekcijskim sredstvom (npr. sredstva s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača i korištenje na koži).

  • +7
Posljednji dan prije popuštanja mjera na Bačvicama Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Fizička udaljenost. Koncesionar treba odvojiti ležaljke na način da se osigura fizička distanca (osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere) te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je također potrebno rasporediti na 1,5 m udaljenosti.

Odlaganje otpada. U svim otvorenim prostorima kupališta, kao i na razumnim razmacima na otvorenim prostorima preporučuje se postavljanje kanti za otpatke s odgovarajućim poklopcima.

Korištenje vode. Prilikom boravka u vodi održavati fizičku distancu od 1,5 m.

Uvjeti održavanje higijene sanitarnih čvorova Potrebno je pojačati čišćenje i dezinfekcija sanitarnih prostora svaka dva sata (a po potrebi i češće), kao i pojačati broj zaposlenika za dnevna čišćenja u svakom sanitarnom čvoru.

Više možete doznati u poveznicama u nastavku.