INTERAKTIVNI ALAT

Idete na koncert, izložbu, festival, predstavu na otvorenom? Na platformi 'Sigurna okupljanja' provjerite koliko se ljudi očekuje

16.06.2021 u 11:39

Bionic
Reading

'Sigurna okupljanja' naziv je platforme koja bi ovih dana svima mogla koristiti, kazala je Jagoda Divić, voditeljica projekta iz sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore, za HRT. RIječ je o alatu koji organizatorima kulturnih i profesionalnih događanja pomoću interaktivnog i informativno-edukativnog sadržaja omogućuje olakšano poslovanje u pandemijskim uvjetima

'Platforma je u javnost puštena 10. svibnja, zainteresirana javnost je pitana za mišljenje kako bi ju mogli unaprijediti i popraviti, a 1. lipnja puštena je "live" i dosad broji preko 150 prijavljenih događanja kulturno-umjetničkog sadržaja', kazala je Divić za emisiju HTV-a Dobro jutro, Hrvatska.

Dodaje kako zasad platforma ne obuhvaća događanja poput svadbenih svečanosti i tuluma.

'Na njoj je rađeno više od pola godine, u suradnji s pravnicima i strukom, tvrtke su pitane za mišljenje i surađivale su na izradi platforme, tako da možemo reći da je zaživjela među onima kojima je namijenjena, a to su organizatori događanja i posjetitelji', poručuje.

Platforma će se nadograđivati i nastaviti s radom i nakon pandemije. Divić ističe kako su kulturne i kreativne industrije vrlo potentne - u 2019. godini na području EU imale su 4.4 posto udjela u BDP-u, što je Hrvatska gospodarska komora prepoznala.

'Kroz ovu platformu ćemo davati informacije o EU fondovima, gdje je u višegodišnjem financijskom razdoblju kulturnim i kreativnim industrijama namijenjeno milijardu i 850 milijuna eura. Dakle, to će biti jedna interaktivna platforma, gdje će se poduzetnici moći informirati o EU fondovima', objašnjava i dodaje kako se također radi na mapiranju kulturnih i kreativnih industrija, što će biti kamen temeljac cijele priče.

  • +43
Otvorena izložba posvećena 50. obljetnici Hrvatskog proljeća Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic / CROPIX

Platforma je uključena u preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za održavanje profesionalnih i amaterskih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija, a organizatori isključivo ovakvih vrsta okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 posjetitelja obvezni su od 1. lipnja dostaviti obavijest o održavanju okupljanja putem sustava okupljanja.hr.

Nositelji platforme su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija, uz partnerstvo Stožera civilne zaštite RH i HZJZ-a, a prilikom njezine izrade i prilagodbe konzultirani su predstavnici kulturnih i kreativnih industrija.