KOBNA CETINA

Identificiran slovenski ronilac

13.07.2009 u 17:40

Bionic
Reading

Nakon očevida i identifikacije muškarca, kojeg su speleoronioci Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) jutros pronašli mrtvog u glavnom izvoru Cetine u Civljanima nedaleko od Knina, utvrđeno je da je riječ o 38-godišnjem roniocu iz Slovenije koji je nestao u subotu, 11. srpnja, priopćila je šibensko-kninska Policijska uprava

Po nalogu istražnoga suca Županijskoga suda u Šibeniku, obdukcija će se obaviti na Odjelu patologije Opće bolnice u Šibeniku, navodi policija.

Inspektor Odjela za inspekcijske poslove zaštite prirode u Šibeniku načinit će prekršajnu obradu nad ostalim roniocima zatečenim na mjestu nesreće kako bi se utvrdile okolnosti prekršaja Zakona o zaštiti prirode, kaže se u policijskom priopćenju.

Policijska glasnogovornica Marica Kosor prije je izjavila da su slovenski ronioci imali valjane dozvole za ronjenje, ali nije imala informacije o tome jesu li imali posebnu dozvolu za ronjenje na izvoru Cetine.

Iako službeni izvori ne navode ime slovenskoga državljanina koji je pronađen mrtav u izvoru Cetine, mediji su objavili da je riječ o 38-godišnjem Dejanu Šarmanu, profesionalnom roniocu i podvodnom fotografu iz Maribora, koji je u subotu istraživao speleološki fenomen izvora rijeke Cetine s još četvoricom kolega, također slovenskih ronilaca.

Potraga je počela odmah nakon dojave o njegovu nestanku u subotu u 15.30 sati, izjavio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, dodajući kako je bila otežana zbog velike dubine, loše vidljivosti i konfiguracije speleološlog fenomena u kojemu se tragalo.