izraelski premijer

Netanyahuu ugrađen pacemaker, nastavili se prosvjedi

23.07.2023 u 08:09

Bionic
Reading

Zdravstveno stanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je nakon ugradnje srčanog elektrostimulatora (pacemakera) "dobro", priopćila je u nedjelju ujutro bolnica Sheba.

Netanyahu je hospitaliziran u noći na nedjelju kako bi mu se ugradio srčani stimulator u bolničkom centru Shebi u Tel Avivu.

"Premijer će ostati pod liječničkim nadzorom na odjelu kardiologije", dodaje se u priopćenju.

Prije tjedan dana, 73-godišnji Netanyahu je proveo noć u bolnici zbog vrtoglavice.

Liječnici su nakon toga odlučili pratiti njegov srčani ritam putem monitora Holtera, objasnio je prošli tjedan profesor Amit Segev, šef kardiologije u Shebi.

Premijer je ponovo hospitaliziran dan nakon masovnih prosvjeda u Tel Avivu i Jeruzalemu protiv reforme pravosuđa koju želi provesti njegova vlada i koja je stubokom podijelila zemlju.

Prosvjednici se protive da se pravosudnom reformom ograniče ovlasti  Vrhovnog suda. 

U subotu je više desetaka tisuća ljudi marširalo ulicama Tel Aviva i prosvjedovalo ispred parlamenta u Jeruzalemu protiv kontroverzne pravosudne reforme o kojoj će parlament glasati vjerojatno u ponedjeljak.

"Demokracija ili revolucija", skandirali su prosvjednici u Tel Avivu tijekom 29. dana opće mobilizacije stanovništva.

Subotnji prosvjedi održani su iu Beershevi, na jugu zemlje, Herzliji i Kfas Sabi sjeverno od Tel Aviva.

Vlada objašnjava da se reformom nastoji uravnotežiti ovlasti i smanjiti ekskluzivna prava Vrhovnog suda, Izvršna vlast smatra da je Vrhovni sud politiziran na uštrb parlamenta, no njezini protivnici tvrde da postoji rizik od skretanja u autoritarnom smjeru.

Od nedjelje, u izraelskom parlamentu - Knessetu - kreću rasprave o točki reforme kojom se sudu želi poništiti mogućnost izjašnjavanja o "razumnom karakteru" odluka vlade.

Ta će klauzula biti predmet glasanja u drugom i trećem čitanju i ako se usvoji, biti će to prva komponenta pravosudne reforme koja bi mogla biti pretočena u zakon.

Kako bi izvršili pritisak na zastupnike, tisuće prosvjednika se u subotu okupilo ispred Knesseta i Vrhovnog suda u Jeruzalemu, nakon što su prešli 65 kilometara od Tel Aviva i Svetog grada.

Noseći izraelske zastave kolona prosvjednika, oboružana kišobranima kako bi se zaštitili od paklene vrućine, marširala je glavnom autocestom do Jeruzalema uz zvuke bubnjeva i protuvladinih slogana.

Nekoliko stotina prosvjednika podiglo je šatore ispred parlamenta kako bi tamo proveli noć.

Smatraju da se radi o ekstremističkoj, vjerskoj vladi koja želi ukinuti demokraciju i ljudska prava.

Izraelski parlament je u noći s 10. na 11. srpnja prihvatio u prvom čitanju važnu mjeru sporne pravosudne reforme koju vlada želi provesti.

Tekst je na burnoj sjednici prihvaćen u prvom čitanju sa 64 glasa, što odgovara broju zastupnika koalicijske vlade. Svih 56 oporbenih zastupnika glasalo je protiv.

Prosvjednici također ističu da bi se pravosudnom reformom vlada mogla miješati u imenovanje sudaca te premijeru, optuženom za korupciju, predbacuju da želi reformu iskorostiti kako bi se utjecalo na moguću presudu suda protiv njega.

Pritisku na vladu se pridrućilo i 1142 rezervista izraelskog ratnog zrakoplovstva koji su, u slučaju da Kneset usvoji zakon, zaprijetili da će suspendirati dobrovoljnu vojnu službu.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je pozvao izraelsku vladu da "ne brza" s reformom te da pokaže mudrost.