izrael ne miruje

Prosvjedi bjesne, a Netanyahu uvjerava: Tražimo konsenzus o pravosudnom zakonu

20.07.2023 u 21:59

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da su napori za postizanje konsenzusa o zakonu o reformi pravosuđa u tijeku, uoči njegovog očekivanog odobrenja u parlamentu sljedećeg tjedna, nakon što je zakon izazvao prosvjede i bijes u zemlji i inozemstvu.

Očekuje se da će zastupnici u ponedjeljak glasovati o prvom dijelu revizije, takozvanom zakonu o "razumnosti", koji bi spriječio Vrhovni sud da poništi odluke ili imenovanja koje je donijela vlada, a koje smatra "nerazumnima".

Istaknuti oporbeni čelnik Benny Gantz pozvao je u srijedu na pregovore o kompromisu koje vodi izraelski predsjednik.

"Uistinu se nadam da će ti napori uspjeti, ali čak i ako ne uspiju, vrata koalicije ostat će uvijek otvorena", rekao je Netanyahu.

Izraelski prosvjednici blokirali su ceste i javni prijevoz u masovnom prosvjedu u utorak, dok su poslovni čelnici, medicinski stručnjaci, akademici i vojni rezervisti izrazili svoje protivljenje planiranom zakonu, prema kojem bi se najvišem sudu oduzeo velik dio ovlasti.

Zagovornici zakona kažu da bi on vratio ravnotežu u grane vlasti, dok oni protiv kažu da uklanja vitalne kontrole i ravnoteže.

Netanyahu je rekao da će Izrael "i dalje biti demokracija" i upozorio da su prijetnje stotina rezervista da će odbiti dobrovoljno služenje u slučaju prihvaćanja zakona štetne za zemlju.

  • +8
Prosvjedi u Izraelu Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Prosvjednici su ponovno izašli na ulice diljem zemlje u četvrtak, dok su dvije glavne ceste bile blokirane u Tel Avivu.

"Da budemo jasni, on je najveći lažljivac ikad pa mu ne vjerujemo ni riječi", rekla je Irit Edri, 50-godišnja odvjetnica na prosvjedu u Tel Avivu. "On poziva na razgovore ili što već samo zato što mu to služi."

"Više ne vjerujemo u ovo, moramo potpuno zaustaviti ovaj zakon", rekao je Edri.