'ŠIKANIRANJE OBITELJI ŽRTAVA'

I Vukovarske majke protiv dvojezičnosti

03.01.2013 u 22:31

Bionic
Reading

Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja 'Vukovarske majke' protivi se uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru jer smatra kako takav potez 'u vremenu kada nisu rješene neke druge zakonske prepostavke za saniranje posljedica Domovinskog rata', ne može nikako biti na dobrobit ni Hrvata niti Srba u Vukovaru, niti grada Vukovara, a ni Hrvatske i njezinih građana

'Uvođenje dvojezičnosti u grad u kojem je u velikosrpskoj agresiji živote izgubilo preko 3000 stanovnika, u kojem se još uvijek traga za preko 300 osoba koje se vode kao nestale, iz kojeg su svi oni koji nisu slijedili velikosrpsku politiku protjerani, raseljeni, u kojem su za vrijeme okupacije ubijeni mnogi nesrbi koji su ostali u gradu, nije korak prema poštivanju prava nacionalnih manjina nego korak prema potvrdi da se agresija i zločini isplate, korak prema novim podjelama i nesnošljivostima', navodi se u priopćenju.

Također se ističe kako bi to bio i korak prema nepoštivanju članka 3. Ustava kojim se mirotvorstvo smatra jednom od najviših vrednota.

U 'Vukovarskim majkama' također ocjenjuju kako je postotak od 34,87 posto Srba koliko ih, prema popisu stanovništva iz 2011., živi u Vukovaru, rezultat 'lošeg popisa stanovništva'. Smatraju kako je velik broj građana srpske nacionalnosti samo fiktivno prijavljen da živi u Vukovaru radi korištenja brojnih povlastica, a u stvarnosti žive u Srbiji i BiH.

'Uvođenje dvojezičnosti u Vukovar je diskriminacija i šikaniranje obitelji žrtava Domovinskog rata, posebno poginulih i nestalih hrvatskih branitelja grada Vukovara, a ne posebna skrb o njima kako to zakoni i Ustav RH nalažu', ističe se u prioćenju te od državnih vlasti traži otvaranje procesa javnih rasprava kako bi se potaknuo transparentan dijalog između onih 'koji zagovaraju uvođenje dvojezičnosti, a još se nisu otvoreno izjasnili o Deklaraciji o Domovinskom ratu i onih kojima je uvođenje dvojezičnosti neprihvatljivo'.