negiraju optužbe

I USKOK odgovorio Grmoji: Odbacili smo prijavu, ali ne zbog nečijeg pritiska ili utjecaja

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 07.10.2020 19:13
  • Objavljeno 07.10.2020 u 19:13
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja optužio premijera Andreja Plenkovića da je direktno utjecao na rad DORH-a, stigao mu je i odgovor tužiteljstva

'Rješenje o odbačaju kaznene prijave vezane za navodne nepravilnosti u radu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, o kojem je ponovno svoje neutemeljeno mišljenje izrekao zastupnik u Hrvatskom saboru, nije posljedica ničijeg pritiska niti utjecaja već je utemeljeno isključivo na rezultatima provedenih izvida, odnosno utvrđenom činjeničnom stanju, što je detaljno i obrazloženo. To što isti zastupnik u Hrvatskom saboru nema uvid u spis posljedica je propisanih zakonskih i poslovničkih odredbi što mu je vrlo dobro poznato', stoji u priopćenju USKOK-a.

USKOK je, postupajući po kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja, proveo izvide tijekom kojih je pribavio sve relevantne podatke i cjelokupnu dokumentaciju, poručuju.

'Provedenim izvidima nije utvrđena osnovana sumnja u počinjenje prijavljenih kaznenih djela, kao niti bilo kojeg drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, slijedom čega je doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja. Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, rješenje je dostavljeno Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Uvid u predmetni spis nije omogućen osobama koje sukladno Zakonu o kaznenom postupku i Poslovniku državnog odvjetništva na to nemaju pravo, pa tako, kao što smo već naveli, ni zastupniku u Hrvatskom saboru', kažu u priopćenju.

'Zastupnik u Hrvatskom saboru je dosad višekratno ponovio te nadalje ponavlja niz neutemeljenih zaključaka i kritika na rad USKOK-a, a potom i DORH-a, namjerno diskreditirajući postupanje provedeno na odredbama relevantnih zakona i odluku donesenu na temelju tih zakona', stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Grmoja je danas ustvrdio da je Plenković direktno zapovijedao DORH-om i da za to ima dokaze.

'Imam e-mail u kojem Loreta Bertoša-Kušen organizira prijevaru i moli da se, suprotno pravilniku Ministarstva vanjskih poslova, omogući da bude protupravno raspoređena, čime je omogućila sebi znatnu imovinsku korist', kazao je Grmoja.

Rekao je da je potom: 'Plenković je rekao da takve predstavke ne vode ničemu', i dodao kako je 'istog dana DORH odbacio prijavu'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!