PIJAVICE IZ WASHINGTONA

I politička šapa nad Wall Streetom

07.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Gotovo puna tri tjedna trebala su američkom predsjedniku Baracku Obami da progovori o masovnim prosvjedima protiv korporacijske pohlepe, nakon što je revolt s Wall Streeta zahvatio cijeli SAD. Obama nije iznenadio - kritizirao je financijski sektor i dijagnosticirao 'široku frustraciju' građana financijskim sustavom, no unatoč razumijevanju temeljnih postulata prosvjednika uskratio im je podršku i zaključio je da je najbolji način za borbu protiv korupcije na Wall Streetu onaj koji ide kroz institucionalne mjere zaštite potrošača

Iako su mnogi Amerikanci koji tjedne provode kampirajući na gradskim ulicama frustirani kako bankarima, tako i političkim predstavnicima u Washingtonu neovisno o stranačkom predznaku, činjenica je da prosvjede kroz SAD pronose ljevičarske ideje i stavovi.

Prve reakcije iz visokih političkih krugova stigle su od republikanskih predsjedničkih aspiranata poput Mitta Romneya i Hermana Caina, koji u prosvjednicima vide 'rušitelje' američkog društva i sustava vrijednosti. Demokrati su gurali glavu u pijesak više od dva tjedna, da bi progovorili u trenutku kada su prosvjedi zauzeli udarne medijske termine i kada su prosvjednike počele podržavati instuticije poput granskih američkih sindikata.

Obama je reagirao, predsjednički suzdržano, tek nakon što su pojedini istaknuti članovi Demokratske stranke iz Zastupničkog doma Kongresa otvoreno prigrlili prosvjednike. Demokrati su počeki svojatati retoriku prosvjednika, kao i ključnu poruku da pohlepa financijskog sektora 'loži' rastuću klasnu nejednakost. Nesumnjivo, entuzijazam probuđenih političara sugerira da očekuju daljnje širenje prosvjeda.

'Tihe mase konačno progovaraju'

Navodeći da su prosvjedi 'ozbiljni' i 'ohrabrujući', kongresmen Peter Welch iz Vermonta izrazio je slaganje s motivima koji stoje iza masovnog izlaska na ulice i pozvao Kongres da pruži dužnu pažnju prosvjednicima. 'Prosvjed ima jasnu poruku – ovo je frustracija načinom na koji se vode poslovi, načinom na koji se bogatstvo taloži kod elita dok se srednja klasa smanjuje. Ta poruka treba biti upućena', rekao je Welch za Washington Post. Istaknuo je i da je riječ o građanskoj inicijativi, koja stiže 'direktno s terena' te je u tom smislu slična pokretu Tea Party.

Ostali demokrati iskazuju još veći entuzijazam. 'Ponosan sam što se pokret Okupirajte Wall Street suprotstavio korporativnoj pohlepi i što miroljubivo doprinosi našoj demokraciji', kaže kongresnica Louise Slaughter iz New Yorka.

Demokratski zastupnici Keith Ellison iz Minnesote i Raul Grijalva iz Arizone izdali su zajedničko priopćenje kako bi izrazili 'solidarnost' s inspirativnim masovnim pokretom. 'Pridružujemo se pozivima za odgovornost korporacija i veće prilike za srednju klasu', napisao je kongresni dvojac.

'Tihe mase nisu više tako tihe. Bore se da ukažu na poteškoće s kojima se suočavaju Amerikanci', napisao je pak demokrat John Larson iz Connecticuta u vlastitom priopćenju povodom prosvjeda.

Oprez u povezivanju prosvjednika i Demokratske stranke

Čak se i Steny Hoyer, visokorangirani demokrat iz Marylanda u Zastupničkom domu, slaže da postoji sličnost između poruke prosvjednika i prioriteta Demokratske stranke. 'Zasigurno, slažemo se u pogledu rješavanja problema nezaposlenosti i novih ekonomskih prilika, to želimo i mi i oni', rekao je Hoyer za Washington Post. Oprezni političar sveo je pohvale na izjavu da je pozitivan aspekt prosvjeda to što ukazuju na probleme i traže od političara da se na njih fokusiraju.

No čak i demokrati koji hvale pokret nisu sigurni može li takav izljev nezadovoljstva imati utjecaj na konvencionalne političke obrasce. 'Pokret Tea Party ostvario je uspjeh pretočivši nezadovoljstvo u izborne pobjede... Ako s tim usporedite pokret Okupirajte Wall Street, pitanje je kako organizirati i mobilizirati taj sentiment u učinkovitu izbornu akciju', napominje Welch, dodajući da mnogi prosvjednici možda ne vide izbornu akciju kao odgovarajući način djelovanja.

U konačnici, čak i pristaše pokreta Okupirajte Wall Street smatraju da bi se pretjerani entuzijazam mogao demokratima obiti o glavu ukoliko se procijeni da čelnici u Washingtonu otvoreno nastoje 'prisvojiti' prosvjednike, umjesto da samo pozdrave njihova nastojanja. 'Znam da neki političari odlaze tamo (na Wall Street), ali iskreno smatram da su stvarni vođe sami prosvjednici. Posljednje što im treba su nekakavi političari koji se nastoje upetljati', zaključuje Welch.

Karikiranje demokrata

Rastući broj sindikata i drugih liberalnih institucija proglasili su se saveznicima pokreta, što bi moglo usmjeriti energiju na poticanje promjena unutar sustava. No čak i ukoliko se to dogodi, smatra Welch, smetnja stvarnim promjenama ostaje aktualni saziv Kongresa, a s mrtve točke može ga pokrenuti samo izborna plima. 'Nije riječ samo o Wall Streetu, tu je i Kongres', kaže demokrat iz Vermonta, dodajući da čak ni masovna podrška, primjerice, prijedlogu zakona o zapošljavanju, ne bi kratkoročno mogla utjecati na promjenu.

Istina jest da se ciljevi prosvjednika uvelike poklapaju s predizbornim potezima Baracka Obame, osobito kada je riječ o prijedlogu zakona o zapošljavanju koji će teško dobiti zeleno svjetlo u aktualnom sazivu Kongresa, no reakcija američkog predsjednika jasno ukazuje da će demokrati u predizbornoj kampanji itekako kapitalizirati široku frustraciju građana. A da im to neće olako poći za rukom, najavila je i sinoćnja izjava Richarda Fischera, predsjednika podružnice Središnje banke SAD-a u Dallasu - Federalne rezerve jedna su od glavnih meta prosvjednika - koji je, gotovo karikirajući Obamin nastup, sinoć također poručio da 'donekle suosjeća' s aktivistima i razumije njihovu frustraciju zbog neravnopravne raspodjele prihoda.