TKO JE POBIO HENDIKEPIRANE?

I HV i Armija BiH bili su u Dvoru u vrijeme masakra!

06.05.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Iako su ovih dana iznijete razne tvrdnje u medijima da Hrvatska vojska nije bila u Dvoru na Uni 8. kolovoza 1995. godine, na dan masakra nad devet srpskih invalida u tamošnjoj školi, smještenoj tik do logora danskih plavih kaciga, tjednik Novosti u današnjem je broju objavio ratni dnevnik Danskog bataljuna UNCRO-a koji pokazuje da su se na dan masakra u neposrednoj blizini škole odvijali žestoki okršaji između pripadnika vojske tzv. Srpske Republike Krajine (VSRK) i HV-a, koje su Danci snimili i videokamerom

Priču o neistraženom zločinu u Dvoru aktualizirao je nedavni intervju jednog vojnika UNCRO-a danskoj televiziji, koji je zajedno s kolegama svjedočio zločinu počinjenom od strane naoružane skupine u maskirnim uniformama, ali bez oznaka pripadnosti ijednoj vojsci. Nakon toga je u hrvatskoj javnosti zločin u školi pripisan srpskim paravojnim formacijama u povlačenju ili Armiji BiH, što je potkrijepljeno tvrdnjama pripadnika HV-a o tome da je Hrvatska vojska u Dvor ušla tek dan kasnije, 9. kolovoza.

Dnevnik danskih plavih kaciga također ne bilježi čijoj je vojsci pripadala izviđačka četa koja je počinila masakr nad srpskim civilima u školi, koji se dogodio oko 14.30 sati 8. kolovoza 1995. godine, no izvještava o prisutnosti HV-a od tog jutra, kako u Dvoru, tako i u neposrednoj blizini danskog kampa i škole. Danci bilježe da su se toga dana u Dvoru vodile intenzivne borbe od kuće do kuće i da postoje indicije da su u njih uključene i VSRK i HV i Armija BiH.

Ispred glavne stražarnice svojeg kampa, odakle su snimali i videokamerom, uočili su tog jutra grupu hrvatskih vojnika koji su se sukobili s jednim srpskim vojnikom koji je na njih pucao iz obližnje cementare. Hrvati su se Dancima i obratili nakon što je jedan njihov vojnik bio ranjen, o čemu, osim dnevničkog zapisa, postoji i videosnimka, a Dance je zbog tog ranjavanja kontaktirao i hrvatski časnik za vezu iz mjesta Divuša, nedaleko od Dvora. U satima uoči masakra nad civilima Danci i dalje bilježe kretanje vojnika HV-a u blizini, a pet minuta prije napada na školu i smaknuća srpskih invalida izvještavaju u borbama zaraćenih strana ispred same škole.

Snimka danskih plavaca

Ratni dnevnik i videosnimke Danskog bataljuna tjednik Novosti pronašao je na internetskoj stranici www.unprofor.dk koju su danske plave kacige posvetile svojim iskustvima iz rata u Hrvatskoj, a kako je hrvatsko Državno odvjetništvo pokrenulo istragu o zločinu, ova bi svjedočanstva mogla pomoći istražiteljima u rasvjetljavanju događaja toga dana u Dvoru.

No tjednik piše da bi trebalo rasvijetliti i ulogu treće strane - Armije BiH, kojoj su prvi novinski izvještaji, pa tako i u uglednim stranim listovima The New York Times i The Independent, pozivajući se na izvore iz UN-a, pripisivali zločin u Dvoru, iako će se dva tjedna kasnije u izvještaju Vijeća sigurnosti UN-a govoriti o počiniteljima čiji je identitet nepoznat.