PROBLEMI U ZDRAVSTVU

HZZO odgovara obiteljskim liječnicima: Ne smanjujemo prava pacijenata

21.06.2017 u 17:05

Bionic
Reading

Na priopćenje Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) reagirali su iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz kojega tvrde da ne smanjuju prava pacijenata.

U HZZO-u tvrde da je netočan je navod KoHOM-a da je "po novoj Odluci moguće da Upravno vijeće HZZO-a jednostrano mijenja, dakle, ukida ili smanjuje dijagnostičko-terapijske postupke (DTP)".

Naglašavaju da je prijedlog Odluke u osnovama za ugovaranje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstveno osiguranja bio je 30 dana na javnoj raspravi  (savjetovanje sa zainteresiranom javnošću) te su prijedlozi i primjedbe pristigli tijekom javne rasprave razmotreni i uzeti u obzir.

Iz HZZO- aporučuju da novom Odlukom o osnovama za ugovaranje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja nisu ni na koji način umanjena prava pacijenata, već je naprotiv, u interesu pacijenata uvedena obveza posebnog dežurstva tijekom vikenda i blagdana na razini primarne zdravstvene zaštite kako bi se pacijent mogao radi akutnih stanja javiti liječniku primarne zdravstvene zaštite umjesto odlaska u bolnicu. U ovom trenutku se na području osam županija ne provodi posebno dežurstvo primarne zdravstvene zaštite.

Od usluga koje su brisane u djelatnosti obiteljske medicine radi se o uslugama fizikalne terapije, za koje je Hrvatski liječnički zbor dao mišljenje da se ne mogu provoditi u ordinacijama obiteljske medicine s obzirom da provođenje usluge fizikalne terapije zahtijeva kompetencije koje liječnik tijekom svog studiranja i specijalističkog usavršavanja za obiteljskog liječnika ne dobiva te je stoga, na zahtjev struke i uz suglasnost Hrvatske liječničke komore, ukinuta mogućnost provođenja fizikalne terapije u ordinaciji opće medicine.

Napominju da zapošljavanje dodatnog doktora u privatnim praksama nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti te je bilo potrebno uskladiti Odluku sa zakonskim okvirom kao i Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Sve ostale izmjene na razini primarne zdravstvene zaštite odnose se na način evidentiranja izvršenja rada ugovornih liječnika prema HZZO-u te ni na koji način ne utječu na prava pacijenata, koja uostalom nisu predmet ovog dokumenta, već traže od izabranog liječnika da uredno vodi medicinsku dokumentaciju o svakom posjetu i pruženoj usluzi svom pacijentu, stoji u reagiranju iz HZZO-a..