liječnička e-tajna

Vaš zdravstveni karton na HZZO-vom portalu? Samo uz suglasnost doktora, ali...

21.06.2017 u 07:56

Bionic
Reading

HZZO pojašnjava kako se radi o pilot projektu kojim će se ubrzati procesi u radu liječnika, no nameću se pitanja - tko će sve imati uvid u sadržaj portala? Zahtjeva li ovakav slučaj suglasnost pacijenata? Što je s računalnom sigurnošću cijeloga procesa?

Zahtjev Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kojim se od obiteljskih liječnika početkom mjeseca zatražilo da kartone pacijenata elektronički dostave na portal Zavoda kako bi im pristup imali kontrolori, povukao je za sobom mnogo reakcija. Iz HZZO-a pojašnjavaju da se radi o pilot projektu kojim će se ubrzati procesi u radu liječnika, no nameću se pitanja - tko će sve imati uvid u sadržaj portala? Zahtjeva li ovakav slučaj suglasnost pacijenata? Što je s računalnom sigurnošću cijeloga procesa?

Na ovu problematiku upozorili su iz Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite, spornim naznačivši nepostojanje pisane suglasnosti osiguranika za takvo postupanje s medicinskom dokumentacijom.

Liječnička tajna

'Liječnik je obvezan čuvati liječničku tajnu koja se odnosi na sve ono što osiguranik povjeri ordinarijusu, a on ubilježi u zdravstveni karton, a tu je i stupanj zaštićenosti transferiranih podataka. Tko je u sustavu ovlašten imati uvid u datoteke? ' pitaju se iz Udruge na čijem čelu se nalazi Josipa Rodić.

Stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić smatra kako je bitno znati tko sve ima pristup kartonima, ima li za to ovlaštenje i postoji li za takvim pristupom potreba.

'Tehnički, ako govorimo o unificiranom zdravstvenom sustavu, bilo koji liječnik kojemu odete trebao bi imati pristup vašem kartonu jer to može biti medicinska nužnost. Čak i takav pristup bi se mogao problematizirati bez pristanka pacijenta, ali princip odobrenja od strane pacijenta ili tzv. 'dvostrukog ključa' može biti nepraktičan, primjerice u hitnim situacijama. On s druge strane štiti pacijenta od neovlaštenog pristupa. Kada govorimo o sadašnjem sustavu, gdje je sve 'upapirčeno' i gdje se ne zna tko sve ima pristup podacima pacijenata u papirima, informatički sustav može biti bitno organiziraniji i efikasniji', kaže Carić.

Ako se pak govori o tehnološkim pretpostavkama, njih ima jako puno, a osnovne su sigurnost podataka i sigurnost aplikacije koja njima barata. Posebna stvar je aplikativna sigurnost.

'Ako aplikacije kojima se pristupa nisu sigurne, onda bilo tko zloupotrebom (odnosno iskorištavanjem) tih aplikacija može pristupiti podacima', kaže Carić.

Suglasnost doktora

Upitani da komentiraju cijelu priču, iz HZZO-a odgovaraju da prema odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, HZZO, odnosno doktori medicine kontrolori HZZO-a prilikom kontrole izvršavanja ugovornih obveza imaju pravo uvida u medicinsku dokumentaciju osiguranih osoba HZZO.

'U cilju što manjeg ometanja rada izabranih ugovornih doktora u njihovim ordinacijama i otvaranja mogućnosti da doktor kontrolor HZZO-a vrši uvid u osobne zdravstvene kartone s drugog računala, a ne onog u ordinaciji izabranog ugovornog doktora, HZZO provodi pilot projekt prema kojem se, na pisani zahtjev HZZO-a za informatičko preuzimanje osobnih zdravstvenih kartona osiguranih osoba HZZO-a i uz suglasnost izabranog ugovornog doktora, zdravstveni kartoni preuzimaju sigurnim informatičkim putem preko zaštićenog dijela CEZIH portala', kažu za tportal iz HZZO-a.

Kako napominju, zaštićenom dijelu portala pojedini ugovorni doktor kao i doktor medicine kontrolor HZZO-a može pristupiti isključivo uz korištenje pametne kartice HZZO-a, dakle korištenjem istog sigurnosnog mehanizma kojim je se danas zaštićen primjerice sustav eRecepta.

Nakon provedene kontrole datoteka se na siguran način uklanja s Portala i o tome se obavještava izabrani ugovorni doktor. Na sastanku koji je održan u HZZO-u, sa svim navedenim upoznati su i predstavnici Hrvatske liječničke komore koji nisu imali primjedbi.

Preporuka i dalje ista

'Isto tako, ovo postupanje nije u koliziji sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka. Zbog toga smatramo da nema razloga da se ugovorni subjekti HZZO protive nečemu što će im olakšavati rad i neće ih ometati, te ne očekujemo probleme u provođenju pilot projekta. Dakle, riječ je o službenim ovlaštenim osobama koje će imati pristup podacima (doktori medicine kontrolori HZZO-a) i podaci neće biti ni na koji način zlouporabljeni ili upotrijebljeni na neetičan način', kažu iz HZZO-a.

Preporuka Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite ipak glasi – bez pisane suglasnosti osiguranika, nikakav dokument se ne treba slati na portal.

'Pojašnjeno nam je da se radi o pilot projektu u kojemu je sudjelovanje dragovoljno. Naš je naputak da se bez pisane suglasnosti osiguranika nikakav dokument ne šalje na portal', poručila je predsjednica HUKPZZ-a.