NEDJELJOM U 2

Hudelist o preobrazbi iz ateista u vjernika, bliskom odnosu s Vučićem i glavnom uvjetu za pomirenje Hrvata i Srba

03.10.2021 u 17:41

Bionic
Reading

Novinar Darko Hudelist gostovao je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Govorio je, među ostalim, o tome kako je svojim pisanjem utjecao na izborne procese u Hrvatskoj, je li pomogao Aleksandru Vučiću da dođe na vlast u Srbiji, te kada će završiti svoju knjigu 'Hrvati i Srbi' koju piše već 16 godina

U uvodnom dijelu Hudelist je komentirao knjigu koju piše već 16 godina 'Hrvati i Srbi', rekao je da ju je od njega naručio Velimir Visković.

'Velimir je naručio projekt 'Raspad Jugoslavije' i zapravo s tim radnim naslovom krećem u to. Unajmio sam stan u središtu Beogradu i nije mi trebalo dugo da shvatim da tu knjigu ne mogu napisati za 2, 3, 4 godine, kako sam u prvi mah zamišljao, a da ni sam naslov 'Raspad Jugoslavije' nije bio 'to je to' jer je Jugoslavija prošla, ja nisam bio preveliki fan Jugoslavije i prirodnije mi je djelovalo da se knjiga zove 'Hrvati i Srbi' jer Jugoslavije nema niti će je ikad više biti, a Hrvati i Srbi će i dalje nastaviti živjeti jedni pored drugih sve dok ne nestanu kao narodi jednog dana', objasnio je u Nedjeljom u 2.

Knjiga je u zreloj fazi, dodao je, imao je neočekivano istraživanje ove godine i ako sve bude u redu, knjiga bi trebala izaći na jesen 2022. Na pitanje je li zadovoljan svojim životom i onime što je sve postigao, rekao je da 'ako ovu knjigu objavi onako kako je zamislio, onda je uspio u životu'. Misli da će knjiga biti kvalitetna, dobra i važna i zasjeniti sve što je do sada postigao.

Akter političkih zbivanja

Hudelist za sebe voli isticati da je postao akter političkih zbivanja, rekao je da Ivi Josipoviću pomagao u kampanji, zajedno su bili u tome od početka, a posjećivao ga je i na Pantovčaku. Tada je, kako kaže, primijetio da Josipović ne razumije previše hrvatsko-srpske odnose. Smatra da je krivo krenuo, krenuo je u proces pomirenja sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem. Naglasio je kako on godinama radi na toj temi, zna koliko je krvi proliveno, a Josipović i Tadić taj nerješivi problem rješavaju na večerama ili ručkovima, ispričavaju se jedan drugome i dijele glazbene CD-e. Josipoviću je savjetovao da se mani toga jer će u Srbiji doći do promjene vlasti, znao je da Aleksandar Vučić dolazi na vlast, kaže da je za to pripremao teren.

'Bio sam kotačić, od novinara iz regije jedini sam bio taj koji je cijelo vrijeme, još od 2003., imao vrlo intenzivnu komunikaciju s tadašnjim generalnim sekretarom Srpske radikalne stranke, čiji je predsjednik Šešelj tada bio u Haagu, dok je v.d. bio Tomislav Nikolić, Vučić je treća osoba, a ako ne računamo Šešelja, bio je osoba broj 2', rekao je.

Hudelist je objasnio kako je 2008. Vučić osnovao Srpsku naprednu stranku, tada mu je bilo jasno da je on budući lider Srbije. Vučić mu je zahvalio što ga je godinama pratio i pomogao mu da politički sazrije, da od radikala kakav je bio, transformira u reformiranog radikala, a on je toj reformiranoj radikalnoj stranci dao ime Srpska napredna stranka.

O Aleksandru Vučiću

Dodao je da su se od 2005.-2008. jako često sastajali, a 2008. je Hudelist s njim prekinuo svaku komunikaciju, tada mu je bilo jasno da je on budući lider Srbije. Na pitanje zašto je tada tipovao na Vučića, a ne na demokrate, Hudelist je objasnio da je duboko ušao u tematiku hrvatsko-srpskih odnosa i vidio je da se nešto pozitivno između Hrvata i Srba moglo dogoditi ako bi na čelu obiju država bili političari koje nazivamo nacionalistima.

'Oni imaju podršku većine biračkog tijela, oni doista predstavljaju svoj narod u punom smislu riječi, ako takvi imaju mandat da rješavaju najosjetljivija pitanja iz prošlosti svojega naroda', dodao je.

Komentirao je potpirivanje nacionalističkih strasti, rekao je da se Vučić okružio vukovima koji dodatno podjaruju vuka u njemu, to je jedna velika prepreka da bi on, kada dolazi u Hrvatsku, bio potpuno opušten i da ne čini to što čini. Dodao je da on djeluje dosta umirujuće na Vučića.

'Jedna od glavnih teza moje knjige 'Hrvati i Srbi' je da ključ sukoba između Hrvata i Srba leži na relaciji, na srpskoj strani je to ekipa oko Dobrice Ćosića, koja je ideološki pripremila sve ono što se kasnije događalo, a glavni faktor u Hrvatskoj je Katolička crkva. Kada bi se između te dvije strane počelo događati nešto pozitivno, to bi bilo plodotvorno za nešto što bismo mogli nazvati procesom pomirenja', objasnio je.

Za Vučića kaže da ima prenaglašen sportsko-natjecateljski pristup svemu, opterećen je time da Hrvatsku i Srbiju stalno uspoređuje u gospodarskom rastu.

'Ne bi trebao toliko sportski pristupati tim stvarima', dodao je.

Otac mu je iz okolice Bugojna, Hudolist misli da na hrvatsko-srpske odnose i međusobnu politiku jako gleda kroz prizmu BiH. Misli da na njega jako utječe i Rusija, očekivao je od njega da će više biti prozapadno orijentiran. S Vučićem ima dogovor da će napisati njegovu biografiju.

O svojoj karijeri

Hudelist je govorio i o svom životu, bio je i rock kritičar - tada mu ništa u domaćoj glazbi nije bilo dovoljno dobro, sve je uspoređivao s vodećim svjetskim punk bandovima, a Sex Pistolsi su ipak bili prvi i najvažniji band.

'Menadžer Malcolm McLaren je tvorac onoga što mi zovemo Sex Pistolsima', rekao je.

Novinarstvo ga nikada nije zanimalo, kao dijete je htio biti rock kritičar. Ispričao je kako je od ateista postao vjernik, na to ga je natjerala muka, odnosno financijska kriza - imao je kredit koji na početku recesije više nije mogao redovito otplaćivati i morao je prodati stan.

'Tako krene. Nisam zbog duga postao vjernik, ja sam to riješio, dug me natjerao da malo počnem razmišljati o svom životu i da malo glavom udarim u zid, da vidim gdje sam i što sam', objasnio je.

Emisiju Nedjeljom u 2 s Darkom Hudelistom možete pogledati ovdje.