problemi u mostu

Petrov: Ja nosim listu za EU parlament, a o Raspudićima ćemo sutra

Bionic
Reading

Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature morale su predati liste do ponoći

22.51 Objavljena je i lista svih Mostovih kandidata, a to su redom Božo Petrov, Zvonimir Troskot, potom Dominik Klemenčić (Suverenisti), na četvrtom mjestu Željko Glasnović (HSP), slijede Nikola Grmoja, Petra Mandić, Kristina Jerčić, Ivan Vidović, Kristina Bakula, Anamarija Jurković, Željka Ilijaš Baričević te na posljednjem mjestu Marin Miletić. Inače, HSP je u DIP-u bio najavljen za predaju liste kao samostalna stranka, no kako neslužbeno doznajemo, odustali su pa su ih Mosta zvali da se pridruže njima.>>>Pročitajte više<<<

  • +11
Most predao listu za europske izbore Izvor: Pixsell / Autor: Neva Žganec

21.34 Most je predao svoju listu kandidata za izbore za Europski parlament, a kako je tportal prethodno pisao, prvi na listi je predsjednik stranke Božo Petrov. Na listi će biti i kandidati Hrvatskih suverenista i HSP-a, a Petrov je od Mostovih kandidata spomenuo još Zvonimira Troskota, Nikolu Grmoju i Marina Miletića koji je zadnji na listi. Na pitanje jesu li Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić na listi, Petrov nije želio odgovarati.

'O tome ćemo sutra, imamo najavljenu konferenciju', rekao je Petrov ne želeći više odgovarati na pitanja o bračnom paru Raspudić za koje se neslužbeno doznalo da su se sukobili s Miletićem oko mjesta na listi, zbog čega se špekulira da bi čak mogli napustiti Most.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

21.19 Listu za europske izbore u 21h je predao Domovinski pokret. Prvi na listi je predsjednik stranke Ivan Penava, a drugi Stephen Nikola Bartulica koji je u kratkom obraćanju novinarima rekao da se veseli još jednoj izbornoj utakmici. Dalje na listi su Slobodan Novak, Branka Lozo, Jesenka Ricl, Davor Dretar, Ivana Mujkić, Dubravka Lipovac Pehar, Josip Jurčević, Ivica Kukavica, Anamarija Frankić i Stipo Mlinarić.

  • +2
Domovinski poret predao listu za EU izbore Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

21.09 Most je najavio predaju svoje liste za izbore za Europski parlament u 21.30, a neslužbene informacije uoči predaje govore da na njoj neće biti ni Marija Selak Raspudić ni Nino Raspudić, koji su se navodno sukobili s Marinom Miletićem oko toga tko će biti na prvom mjestu liste. Novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić neslužbeno doznaje da bi na posljednjem mjestu liste trebao biti Miletić, a da bi se na njoj mogao naći umirovljeni general Željko Glasnović. Neslužbene informacije do kojih je Tportal došao, pak, govore da će listu predvoditi predsjednik stranke Božo Petrov.

20.43 Kandidacijsku listu za izbore za Europski parlament predao je i Pokret za modernu Hrvatsku.

  • +2
Pokret za modernu Hrvatsku predao je listu za Europski parlament Izvor: Pixsell / Autor: Neva Žganec

19.30 Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić poručila je u utorak nakon predaje kandidacijske liste za EU izbore kako je sigurna da će postati europarlamentarna stranka odnosno imati zastupnike u Europskom parlamentu.

'Nakon parlamentarnih izbora smo prilično sigurni da na ovim izborima možemo postati europarlamentarna stranka, odnosno da ćemo imati zastupnike u Europskom parlamentu, te da će naši zastupnici biti dio grupacije Zelenih', izjavila je Benčić nakon predaje liste Državnom izbornom povjerenstvu (DIP). To je izuzetno važno jer će to biti prvo pojačanje europskih Zelenih koje će doći iz Hrvatske, dodala je.

19.03 Svoju listu je predao i HDZ, a na njoj će biti Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Ante Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir.

  • +18
HDZ predao listu za europske izbore Izvor: Pixsell / Autor: Neva Žganec

'Imamo pet žena i sedam muškaraca na listi i vjerujem da će i ova lista biti pobjednička kao i prethodne', rekao je Plenković i dodao da očekuje više mandata nego prošli put. Podsjetimo, 2019. je HDZ-ova lista dobila četiri mandata. >>>Pročitajte više<<<

18.00 Da će, na osnovu rezultata koje su postigli na parlamentarnim izborima, postati i jedna od stranka u Europskom parlamentu, uvjereni su u Možemo. Prvi na njihovoj listi bit će glasnogovornik stranke i donedavni politički tajnik Kluba zastupnika u Saboru Gordan Bosanac, a na listi su i Jelena Miloš, Vedran Horvat, Rada Borić, Urša Raukar-Gamulin, Marta Kiš, Jagoda Munić, Dušica Radojčić, Damir Bakić, Borna Lozo, Nebojša Zelić i Ivana Kekin.

'Mi smo na parlamentarnim izborima dobili više glasova, recimo i od Mosta, što se nije odrazilo na mandatima s obzirom na način kako su izborne jedinice skrojene i s obzirom na D'Hondtovu metodu. Međutim, ovdje vam očekujemo dobar rezultat. Imamo dovoljno ljudi da idu u Europski parlament i da zastupaju zelene vrijednosti', kazao je Tomislav Tomašević.

Možemo predao listu Izvor: tportal.hr / Autor: Maja Šurina

Poručio je da Možemo na europskim izborima ne kalkulira, za razliku od HDZ-a, ponovivši da je to što Plenković vodi HDZ-ovu listu znak slabosti i nesigurnosti. 'Ne vidim nijednog razloga zašto bi netko tko tvrdi da želi biti premijer, vodio listu HDZ-a, a nije to radio prije pet godina', dodao je. Govoreći o parlamentarnim izborima, Tomašević je na pitanje podržava li i dalje prvo konstituiranje Sabora, kazao je da je to SDP-ova inicijativa koju Možemo podržava.

'To je njihova inicijativa, smatramo da je ona dobra, da se može konstituirati Hrvatski sabor i da se može donositi odluke kao što je recimo smjena glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, ukidanje lexa AP, kao što su neki drugi zakoni koji bi smanjili mogućnost korupcije, a onda možemo vidjeti što je sljedeći korak', kazao je Tomašević, no kako bi to sve trebalo izgledati nije želio otkrivati.

16.14 Iako na parlamentarne izbore nisu izašli zajedno, liberalne opcije okupile su se na istoj listi za europske izbore. Tako će se za mjesta u Europskom parlamentu pokušati izboriti IDS, Nezavisna lista Matije Posavca, Reformisti, Socijaldemokrati, PGS, Unija Kvarnera, Istarska stranka umirovljenika, ali i HNS, HSLS i SDSS kao partneri HDZ-a.

Nositelj liste je Valter Flego (IDS), a slijede Matija Posavec (NP Sjever), Tatjana Spasojević Vukobratović (SDSS), Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati), Gabrijela Bošnjak (HSLS), Ana Trošelj (PGS), Rajko Ostojić (Socijasldemokrati), Jelena Nestorović (SDSS), Anita Perešin (NP Sjever), Krunoslav Lukačić (HNS), Radimir Čačić (NS Reformisti) i Milorad Pupovac (SDSS).

'Ovih 12 stranaka drže do vrijednosti Europske unije, drže do gospodarstva, drže do prava drugij i drugačijih, pogotovo nacionalnih manjina. Tri su stupa ove koalicije - okupljanje liberalnih opcija, okupljanje na razini onih vrijednosti koje žive nacionalne manjine, a treće je da su to sve pojedinci koji su uspješni', kazao je čelnik IDS-a Dalibor Paus.

'Došlo je do strašne polarizacije u društvu i potrebno nam je spuštanje lopte. Za razliku od nekih, ova naša koalicija želi imati uz sebe nacionalne manjine', poručio je.

HSLS i SDSS nisu mogli izbjeći pitanja oko sastavljanja većine. Na pitanje hoće li podržati suradnju HDZ-a i DP-a, ako u većini ne bude SDSS-a, šef HSLS-a Dario Hrebak je poručio: 'Mi podržavamo nacionalne manjine, mislim da sam s time sve rekao. Najbolja opcija u vladajućoj većini je kombinacija demokršćana, liberala i nacionalnih manjina, a sada ćemo vidjeti kako će to izgledati u razgovorima s opcijom koja nas očito ne priznaje'.

Miloradu Pupovcu iz SDSS-a postavljeno je pitanje bi li SDSS bio spreman stati po strane i podržavati vladu samo iz Sabora. 'O tome odlučuje Predsjedništvo i Glavi odbor SDSS-a. Kada dobijemo službeni odgovor kako se vid pozicija SDSS-a u hrvatskom političkom životu i funkcioniranju buduće vlade, mi ćemo to raspraviti i donijeti odluku', kazao je Pupovac da će se gledati i kakav je program i sastav buduće Vlade.

'Ovo je osjetljiv politički trenutak za RH koji nosi sa sobom mnogo rizika i jednako toliko neizvjesnosti. Znat ćemo se postaviti na moguću komponentu naše odgovornosti. Razmjerno brzo će o svemu razgovarati klub zastupnika nacionalnih manjina i tijela SDSS-a. Nijedna nam opcija, koju možemo razmatrati uključujući i opciju da ostanemo po strani, nije neprihvatljiva. Moramo voditi računa o sebi i vlastitom dostojanstvu, o raspoloženju vlastitog biračkog tijela, o partnerima s kojima smo dijelili odgovornost za Hrvatsku i o onome što traži ovaj trenutak. Mi smo rezultat jednog trenutka', rekao je Milorad Pupovac.

  • +5
IDS i partneri predali listu Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

13.57 Na izbore za Europski parlament samostalno izlazi stranka Pravo i pravda kojoj je na čelu aktualni eurozastupnik Mislav Kolakušić.

'Nama je HDZ zločinačka organizacija koja je opljačkala Hrvatsku, raselila Hrvatsku, granice Hrvatske ne postoje, plaće nikad lošije. Oni koji namjeravaju ići s HDZ-om ne mogu biti i nisu naši partneri. Pričali su jedno prije izbora, sad pričaju drugo. To je nama neprihvatljivo. Odričemo se Domovinskog pokreta ako uđu u vladu s HDZ-om', poručio je Kolakušić nakon predaje liste za europske izbore, na koje izlazi samostalno.

Podsjetimo, njegova je stranka na parlamentane izbore izašla u koaliciji s Domovinskim pokretom, no sada su se razišli. Kolakušić kaže da je plan bila suradnja za sve izbore koji slijede. 'Sve je bilo jasno već prvi dan. Prvi dan nakon izbora je bilo jasno da će oni promijeniti priču i da oni namjeravaju ići s HDZ-om. I oni koji se ne drže svoje riječi meni su apsolutno neprihvatljivi', dodao je.

  • +3
Mislav Kolakušić predao listu za europske izbore Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

12.55 Listu za Europski parlament i to ovaj put neovisnu listu predao je i aktualni eurozastupnik Ladislav Ilčić. On je na prošlim europskim izborima izašao na listi, tada koalicije, Hrvatski suverenisti, no ovaj put ide bez podrške stranaka.

'Idem s nezavisnom listom zato je većina mojih birača to želi. Oni su dosta razočarani sa svim trenutnim političkim opcijama u Hrvatskoj.Moji birači nisu lijevo orijentirani, ali i među sadašnjim političkim strankama na sve imaju brojne zamjerke. Mislim da su Suverenisti jednostavno toliko postali mali. U konačnici, ja sam sad skupio više potpisa podrške nego su svi suverenistički kandidati dobili na prethodnim izborima. Dakle, to samo govori o tome da je ideja koju ja zastupam i pristup politici puno jači od neke manje stranke', kazao je Ilčić.

Ladislav Ilčić predao listu za europske izbore Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Konzervativna ideja je u EU u porastu i to ne toliko možda zbog nas, koliko zbog loših rezultata lijevih politika. Govorim tu prvenstveno o gospodarstvu koje je u Europi na vrlo lošoj razini, upravo zbog potpuno jednog nerealnog pristupa, previše administracije, preambicioznog zelenog pristupa do te mjere da je kontraučinkovit. Imamo različite društvene koncepte od promjena spola, LGBTI-a itd. Tako da, povratak zdravom razumu, dobra Hrvatska unutar jedne zdrave Europe temeljene na tradicionalnim, otvoreno ću reći i kršćanskim vrijednostima, to je ono što se zalažemo i što će prema svim anketama o EU rasti u narednom periodu', kazao je Ilčić.

Ladislav Ilčić predao listu za europske izbore Izvor: tportal.hr / Autor: Maja Šurina

11.30 Među prvima jutros su listu predali HDZ-ovi koalicijski partneri iz HSU, koji na europske izbore izlaze samostalno.

'Ovo je prvi put da HSU samostalno izlazi na ovakve izbore. S obzirom da stanovništvo Europske unije stari i da je demografija veliki problem, HSU je na svojoj listi ponudila ljude s iskustvom, koji su svojim radom pokazali da umiju i znaju, da će se znati boriti za umirovljenike i razumiju probleme umirovljenika', kazao je šef HSU-a Veselko Gabričević.

Najavio je da će se, budu li izabrani, kandidati HSU-a izmjenjivati u Europskom parlamentu, a jednu trećinu primanja odvajat će u zajednički fond iz kojeg će pomagati onima koji su najsiromašniji.

HSU: Ostajemo lojalni HDZ-u do kraja Izvor: tportal.hr / Autor: Maja Šurina

Gabričević nije mogao izbjeći pitanja vezana uz pregovore o sastavljanju nove većine i Vlade. Upitan da li su spremni sudjelovati u vladi u kojoj bi bio i Domovinski pokret, Gabričević je rekao: 'HSU je donio odluku da ide u koaliciju s HDZ-om na parlamentarne izbore, ja svoje mišljenje nikada ne mjenjam niti odustajem od onoga što sam jednom dogovorio. Lojalni do kraja HDZ-u'.

Upitan kako gledaju na koaliciju s DP-om i da li im je ta stranka programski i svjetonazorski bliska, Gabričević je kazao da su članovi Domovinskog pokreta uglavnom bivši članovi HDZ-a. 'Ne tako davno baštinili su isti program i iste ciljeve, vjerujem da će se brzo naći zajedničko mišljenje i da će ta koalicija uspješno djelovati', poručio je.

HSU predao listu za europske izbore Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Listu za europski parlament danas još trebaju predati aktualni eurozastupnik Ladislav Ilčić, eurozastupnik Mislav Kolakušić, stranke Možemo, Republika, HDZ, Most, Domovinski pokret te koalicija socijaldemokratskih i liberalnih stranakau kojoj su IDS, HNS, HSLS, SDSS, PGS, Reformisti.