poruka DP-u

Plenković: Neće biti deratifikacije Istanbulske konvencije

23.04.2024 u 18:47

Bionic
Reading

HDZ je u utorak predao listu za izbore za Europski parlament, a predsjednik stranke nakon toga je dao izjavu za medije

Plenković je prvo ukratko predstavio svih 12 kandidata na HDZ-ovoj listi koju on predvodi, a slijede ga Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Ante Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir.

'Imamo pet žena i sedam muškaraca na listi i vjerujem da će i ova lista biti pobjednička kao i prethodne', rekao je Plenković i dodao da očekuje više mandata nego prošli put. Podsjetimo, 2019. je HDZ-ova lista dobila četiri mandata. Uvjeren je da će, temeljem relativne pobjede na parlamentarnim izborima, HDZ po treći puta sastaviti Vladu.

'Sigurno da ćemo razgovarati s njima, oni su dobili respektabilnih 14, minus 1, znači 13 mandata', odgovorio je na pitanje je li Domovinski pokret glavni koalicijski partner. Dodao je i da se razgovara i s drugim strankama poput Fokusa, Nezavisne liste Sjever i IDS-a.

  • +18
HDZ predao listu za europske izbore Izvor: Pixsell / Autor: Neva Žganec

Za to hoće li SDSS biti u Vladi ili neće, kao što uvjetuje DP, Plenković je rekao da se sve može dogovoriti i da HDZ ima iskustva u vođenju kompliciranih pregovora te da je moguće da i jedni i drugi surađuju s njima.

'Nastupamo kao zrela stranka. Ponekad mi je malo žao kolega iz oporbe koji se koprcaju u deluziji da će sastaviti Vladu', rekao je Plenković.

'To nije realno, to smo im već rekli. Naša je pozicija jasna, a zadnjih godina nisam vidio da netko problematizira to pitanje', odgovorio je na pitanje hoće li se ići u deratifikaciju Istanbulske konvencije, što je također jedan od uvjeta koje postavlja DP da bi ušao u koaliciju s HDZ-om.