novi član

HSU i službeno postaje član Amsterdamske koalicije

12.12.2018 u 12:19

Bionic
Reading

Vodstvo Hrvatske stranke umirovljenika odlučilo je o pristupanju stranke Amsterdamskoj koaliciji i zajedničkom izlasku na europske izbore krajem svibnja 2019. jer, kako kažu u srijedu iz HSU-a, vjeruju da mogu pomoći ostalim članicama te koalicije GLAS-u, HSS-u i IDS-u u osvajanju barem jednom mandata u Europskom parlamentu

Odluku je u utorak jednoglasno donio Središnji odbor stranke koji se sastao u Oroslavju, te raspravljao o smjeru kojim će poći HSU u naredne dvije godine kada predstoje europski, predsjednički i parlamentarni izbori.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja u utorak je Hini izjavio kako su u stranci nakon široke rasprave odlučili postati dio Amsterdamske koalicije, jer smatraju da mogu pomoći u osvajanju barem jednog mandata u EP. Ovoj koaliciji, kaže, daju socijalnu komponentu jer HSU pokriva puno širi spektar tema, od zdravstva i socijale do mirovinskog sustava.

Hrelja: Amsterdamska koalicija trenutno je jedina oporba HDZ-u

"Protivimo se štetnim politikama vladajućih, a Amsterdamska koalicija je trenutno jedina oporba HDZ-u čijoj se politici snažno protivimo, prije svega zbog loše izvedene mirovinske reforme“, poručio je Hrelja.

Formalni ulazak HSU-a u Amsterdamsku koaliciju očekuje u siječnju. Prema neslužbenim informacijama i Hrelja bi se, kao i ostali predsjednici stranaka članica Amsterdamske koalicije, mogao naći na listi za europske izbore kao podupirući kandidat.

Upitan o programu za koji će se HSU zalagati u kampanji za ulazak u EP, Hrelja izdvaja projekt ugradnje liftova u višekatne stambene zgrade sufinanciranjem Europske komisije u iznosu 85 posto koji, kako je rekao, već dvije godine stoji na mjestu zbog birokracije koja nema sluha za stvarne probleme građana.

Vladajući ne vode računa o starijima

"Već dvije godine inzistiramo da Vlada omogući da građani povlače sredstva iz EU fondova da si u zgrade ugrade liftove, jer velik broj naših starijih sugrađana ne izlazi iz svojih stanova i godinama su izolirani od društva i o tome nitko od vladajućih ne vodi računa“, rekao je Hrelja. Dodao je kako činjenica da se ovaj projekt ne pomiče s mrtve točke ilustrira odnos vlasti prema građanima.

Predsjednik HSU-a dodaje kako je nedavno zamolio premijera Andreja Plenkovića sastanak na ovu temu kako bi ga informirao o brojnim prednostima ovog projekta.

"Odgovor još uvijek čekamo", zaključuje Hrelja.