PODIJELJENA DESNICA

HSP, HČSP i OS: Ne suradnji s Đapićem i Ćorićem

01.08.2016 u 14:11

Bionic
Reading

Hrvatska stranka prava (HSP), Hrvatska čista stranka prava (HČSP) i Obiteljska stranka (OB) na parlamentarne izbore u rujnu izlaze zajednički, u koaliciji Pomak, njihovi predsjednici u ponedjeljak potpisali su pismo namjere o tome te poručili kako su otvoreni za razgovore i s drugim političkim opcijama koje su im svjetonazorski bliske i politički sukladne

Koalicija Pomak izbornu će sreću okušati u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj te u jedinici za dijasporu, kampanju planira financirati članskim prilozima i donacijama te ispoštovati zahtjeve o zastupljenosti žena na izbornim listama.

Od centra desno, ne Ćorić i Đapić

'Smisao zajedničkog izlaska je bolji izborni rezultat', priznaje predsjednik HSP-aDanijel Srb i navodi kako Pomak, prije svih, računa na dio biračkog spektra koji se smatra 'od centra desnim', demokršćanskim, obiteljski orijentiranim, odnosno na stanke koje nikad nisu odustale od potpore hrvatskim braniteljima, kojima je u osnovi suverenistička hrvatska politika i borba za hrvatske nacionalne interese. Srb ističe da Pomak želi osigurati u Hrvatskoj višu zaposlenost, uvjete u kojima mladi neće morati napuštati državu jer nemaju posla, a prezaduženi da bi vratili dugove. 'Uvjereni smo da se to može', kaže Srb. Vjeruje da će nova koalicija biti dovoljno snažna da prijeđe prag u osam izbornih jedinica, da će joj se pridružiti i druge stranke o čijim imenima ne želi govoriti, no jasno je da ne računa na HSP AS i stranku Ante Đapića.

Naime, upitan uključuje li širenje i neke pravaške stranke, Srb uzvraća 'ako želite pitati radi li se ovdje o Ćoriću i Đapiću, decidirano 'ne''. Objasnio je kako s tim strankama ne dijele isti sustav vrijednosti, odnosno žive u dva posve različita svijeta. 'I oni će se pozivati na domoljublje, zaštitu nacionalnih interesa, no bitna je razlika što predsjednik Obiteljske stranke i ja živimo od svog rada, ne plaćaju nas porezni obveznici, radimo za njih', tumači Srb.
U koaliciji vjeruju da imaju dobar izborni potencijal. Potvrdio je to 'veliki prelazak' iz HSP AS-a u HSP, kaže Srb i drži da će idućih dana biti još takvih situacija. Svoje viđenje izbornog potencijala ima i predsjednik OS-aMate Knezović. 'HDZ se pomakao lijevo, ima potencijal hrvatske ljevice, SDP ima jugofašistički potencijal i postoji hrvatska nacionalna opcija koju mi predstavljamo', tvrdi on.

Bit ćemo za lustraciju

Predsjednik HČSP-a Ivan Pandža kaže kako će Pomak zastupati nacionalne interese, za koje drže da ih odavno nitko ne zastupa. 'Bit ćemo za lustraciju u svim dijelovima života', kaže te tumači da to ne znači da će kažnjavati bilo koga za ono što je činio, ali će nastojati da takvi ljudi ne budu u javnosti, da odlučuju o svemu. Knezović navodi kako je Pomak 'suverenistička opcija', tumači da to znači da se o Hrvatskoj i hrvatskom narodu mora odlučivati u hrvatskoj državi, upozorava da je Hrvatska 'izuzetno ugrožena' po svim elementima, pa i demografskom jer svake godine gubi grad od barem 50 tisuća ljudi. Priključenje Pomaku najavila je Akcija za bolju Hrvatsku čija predstavnica Jasna Dautanac posebno apostrofira brigu za hrvatske branitelje.