O BIDENOVOJ POSJETI BiH

'Hrvatskoj treba biti drago da nije prioritet u regiji'

17.05.2009 u 09:13

Bionic
Reading

Posjet američkog potpredsjednika Joea Bidena Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu idućega tjedna, pokazuje želju Obamine administracije da se Sjedinjene Države ponovo angažiraju u regiji jugoistočne Europe kako bi pridonijele uključenju zemalja regije u euroatlantsku zajednicu, najavila je uoči posjeta Bijela kuća

'Činjenica da su potpredsjednik Biden i predsjednik Barack Obama odlučili da on sada posjeti Balkan, dokaz je želje administracije da pokaže kako smo se vratili, da je Balkan u velikoj mjeri ključni dio našega programa', rekao je visoki dužnosnik administracije na briefingu o Bidenovu posjetu Sarajevu, Beogradu i Prištini.

'Mi brinemo za ono što su SAD i europske zemlje uložile u Balkan 1990-ih godina, kako bi se regiju udaljilo od etničkog čišćenja, nasilja i podjela, i želimo ostvariti daljnji napredak. Prisustvo potpredsjednika pokazat će snažnu predanost SAD-a da podrži napredovanje te tri zemlje prema euro-atlantskoj budućnosti', naglasio je visoki dužnosnik na briefingu čiji je transkript objavljen u subotu.

'Posjet potpredsjednika Bidena izuzetno je značajan za regiju i siguran sam da će ubrzati razvoj američke politike prema njoj', izjavio je za Hinu Ed Joseph, stručnjak za Balkan sa sveučilišta John Hopkins u Washingtonu, koji je u predizbornoj kampanji bio jedan od Bidenovih vanjskopolitičkih savjetnika.

Na upit o tome da Hrvatska nije uključena u program Bidenova posjeta, Joseph je kazao kako 'Hrvatskoj treba biti drago da u ovom trenutku nije među prioritetima u regiji', ističući da je Hrvatsku 2008. posjetio predsjednik SAD-a.

Biden će u utorak posjetiti Sarajevo, gdje će se susresti s tročlanim Predsjedništvom i vladom BiH, te održati govor u Skupštini BiH. Najavljen je i njegov zasebni susret s premijerom srpskog entiteta Miloradom Dodikom, te s Harisom Silajdžićem, kao i posjet američkom veleposlanstvu.

U Bidenovoj pratnji, u BiH će na svim sastancima sudjelovati visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost EU Javier Solana, kao i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzkov.

'Potpredsjednik će u BiH iskazati našu neupitnu potporu Daytonu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te državnim reformama koje su nužne da bi BiH nastavila s približavanjem NATO-u i EU', rekao je američki dužnosnik. Biden će, po njegovim riječima, pozvati dužnosnike u BiH na suradnju preko etničkih crta, u interesu konsenzusa nužnog za ustavne reforme.

U Srbiji će se u srijedu Biden sastati s predsjednikom Borisom Tadićem, članovima vlade, ministrom obrane i zapovjednikom glavnog stožera oružanih snaga.

'Cilj u Srbiji je vrlo izravan. To je ogromna prilika da srbijanskoj vladi i narodu jasno pokažemo kako se nadamo 'resetiranju' odnosa sa Srbijom, prilika da jasno pokažemo kako želimo vrlo pozitivnu budućnost za Srbiju u euroatlantskoj zajednici, i kao vodeću u regiji', kazao je visoki američki dužnosnik.

'Zpravo je teško zamisliti budućnost regije, koja je pozitivna i produktivna, a da Srbija ne igra vodeću ulogu. To je poruka koju će istaknuti potpredsjednik' ustvrdio je taj dužnosnik.

Na briefingu je spomenuo i angažman Bidena u jugoistočnoj Europi 90-ih godina kada je kao predsjednik senatskog Odbora za vanjsku politiku, posjećivao regiju, te pridonio ukidanju embarga na oružje za BiH i zračnim udarima na bosanske Srbe.

Činjenica da je Biden 1998/99. bio jedan od najagilnijih zagovornika intervencije NATO-a na Kosovu, koja je rezultirala 11-tjednom kampanjom bombardiranja Srbije, na briefingu nije isticana, no ona je jedan od razloga što posjet američkog potpredsjednika Srbiji prate izuzetne mjere sigurnosti, navode mediji u SAD-u.

Na Kosovu će se Biden u četvrtak sastati s najvišim državnim dužnosnicima, predsjednicima republike, vlade i parlamenta, održati govor u kosovskoj skupštini i posjetiti američke snage u vojnoj bazi Bondsteel.

'Potpredsjednik će istaći privrženost SAD-a jedinstvenom, neovisnom i multietničkom Kosovu. S kosovskim čelnicima razgovarat će o ogromnim naporima koji su već poduzeti na izgradnji učinkovite države i zaštiti manjina, te o boljem upravljanju, jačanju gospodarstva i osmišljenom otvaranju prema Srbima, te o jačanju odnosa s ostatkom Europe' rekao je visoki dužnosnik.

On je također istaknuo 'širu poruku' koju SAD šalje islamskom svijetu, pružanjem pomoći muslimanima koji su bili izloženi etničkom čišćenju u BiH i na Kosovu 90-ih godina, te sadašnjom uspostavom snažnih i pozitivnih odnosa s te dvije države.

Potvrdu jačanja interesa SAD-a za jugoistočnu Europu, proteklog je tjedna dao i Predstavnički dom američkog Kongresa, rezolucijom u kojoj je pozvao na ustavne reforme u BiH u interesu stvaranja 'učinkovite države koja može ispuniti uvjete za članstvu u NATO-u i EU-u', što je označeno nacionalnim interesom SAD-a.

'Ta rezolucija pokazuje značajnu zabrinutost u Kongresu oko događaja u BiH. To je pažljivo promišljen pokušaj članova Kongresa da pokažu kakva bi politika trebala biti, a na administraciji je da odredi tu politiku', ocijenio je Ed Joseph.

Povratak jugoistočne Europe u zonu primarnog interesa američke vanjske politike, trebalo bi potvrditi i imenovanje posebnog američkog izaslanika za regiju, koje je iz Obamine administracije najavljeno u okviru aktualne revizije regionalne politike Washingtona.