AMENOVALA SVETA STOLICA

Hrvatski svećenik Slavko Večerin novi je biskup Subotičke biskupije

08.09.2020 u 18:25

Bionic
Reading

Dosadašnji generalni vikar, hrvatski svećenik Slavko Večerin novi je biskup Subotičke biskupije, najveće katoličke zajednice u Srbiji, objavio je u utorak umirovljeni nositelj te crkvene dužnosti Ivan Penzeš, a njegovo je imenovanje pozdravili su i Hrvati u Vojvodini.

Sveta Stolica prihvatila je zahtjev za Penzešovo umirovljenje i poslije dvije godine odlučivanja imenovala dosadašnjeg nositelja više visokih crkvenih dužnosti Večerina za novoga biskupa Subotičke biskupije, na sjeveru Vojvodine i Srbije.

„Zahvaljujem Papi Franji i poglavarima Svete stolice na ukazanoj časti povjeravajući mi ovu veoma odgovornu službu subotičkog biskupa“, naveo je obraćajući se javnosti Slavko Večerin.

Po riječima mjesnih svećenika pred novim biskupom je prije svega pitanje obnove subotičke Katedrale, čiji se desni toranj naginje, zatim analiza pastorala po župama, kao i kadrovska preraspodjela kako bi se „novom energijom moglo odgovoriti aktualnim izazovima u katoličkoj crkvi na sjeveru Srbije“.

Na imenovanje novoga biskupa reagiralo je i vodstvo hrvatske zajednice u zemlji.

„Pozdravljamo imenovanje novog biskupa uz zahvalu umirovljenom Ivanu Penzešu za sve što je učinio. Našem starom znancu, vrlom velečasnom Večerinu želimo svako dobro u vođenju najbrojnije katoličke biskupije u Srbiji! Katolici Hrvati očekuju nastavak suradničkih odnosa s biskupijom i novim biskupom radi stvaranja perspektiva hrvatskog življa“, izjavio je u ovome povodu predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Slavko Večerin rođen je u Subotici 1957. Za svećenika Subotičke biskupije zaređen je 1983, a datum preuzimanja dužnosti biskupa biti će naknadno priopćen.

Prema popisu iz 2011. oko 357.000 građana Srbije je katoličke vjeroispovijesti.

Najveći broj njih, oko 290.000, živi na sjeveru Vojvodine, u Subotičkoj biskupiji koja taj status ima od 1968.