kristijan ramadan

Hrvatski profesor s Oxforda otvoreno progovorio: Cjepivo protiv korone ne znači povratak u normalu, treba se pripremati za zimu

20.09.2020 u 14:19

Bionic
Reading

Profesor molekularne biologije s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Oxfordu Kristijan Ramadan bio je gost Točke na tjedan N1 televizije. Govorio je o razvoju cjepiva, kao i aktualnoj borbi protiv pandemije koronavirusa. Upitan o tome što misli kako će se razvijati situacija s pandemijom koronavirusa ove jeseni, odgovara: "Teško je prognozirati, kako sam znanstvenik, uvijek se osvrćem na neke podatke. Sigurno će doći do drugog vala, tako da se trebamo pripremiti za jesen i zimu".

Ramadan kaže kako su prema njegovim saznanjima od devet različitih cjepiva tri u kliničkoj fazi. "To znači da su prošla kliničku fazu 1 i 2 i da su se pokazala relativno sigurna. Cjepiva koja su došla do faze 3 su relativno sigurna. S cjepivom na Oxfordu je bio mali problem jer smo imali jednu neželjenu pojavu kod jednog volontera u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na deset tisuća volontera koji su se cijepili, ako se pojavi jedna neželjena pojava i ako se to projicira na cijelo čovječanstvo, to može biti problem. Mislim da je dobro kod oxfordskog cjepiva jest da se sve radi transparentno i da se može doći do svih podataka", rekao je Ramadan za N1.

Ističe kako je cilj napraviti cjepivo koje prvenstveno neće biti štetno, a drugi cilj je da zaštiti čovječanstvo od koronavirusa. "Pretklinička istraživanja na različitim životinjama su se relativno pokazala dobra. Publicirani su znanstveni radovi koji su recenzirani od znanstvene zajednice. Od cjepiva je cilj stvoriti da se stvori imunitet koji bi nas štitio od virusa. To je glavna svrha cjepiva - da se zarazna bolest ne može širiti dalje", kazao je.

Ramadan kaže kako se zasad želi spriječiti ovu pandemiju kako bi ljudi krenuli dalje te kako je starija populacija najugroženija i njih moramo cijepiti.

Ramadan napominje kako je cjepivo tu, ali kako sad treba dobro ocijeniti na volonterima da nema štetnog utjecaja cjepiva. "Cilj je cijele znanstvene zajednice raditi s vladama različitih država. Najvažnije je da se cijela svjetska ekonomija oporavi", ističe.

O Trumpovima najavama da će u Americi cjepivo biti u masovnoj distribuciji do kraja godine kaže: "Donald Trump je masu puta govorio gluposti, moguće je da i sad govori gluposti. Moguće je da se odobri američko cjepivo, ako ono ne pokaže nakon mjesec dana neke posljedice po ljudsko zdravlje. Volonteri moraju doći u privatni kontakt s infekcijom. Treba se usporediti grupe jer imate ljude koji su cijepljeni s placebom, fiziološkom otopinom. Trebat će vrijeme proći da bi se došlo do svih podataka".

  • +17
Koronavirus u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na pitanje bi li se cijepio ruskim ili kineskim cjepivom, odgovara: "Ne bih se cijepio prije nego što dođu rezultati kliničke faze 3. Ni rusko ni kinesko niti oksfordsko cjepivo, ja ga osobno ne bih odobrio niti se cijepio njime".

Kaže da je teško odgovoriti na pitanje koliko bi populacije trebalo biti procijepljeno da kažemo da smo zaustavili bolest, ali kako bi prema nekim osnovnim epidemiološkim parametrima, jedno 60 do 70 posto čovječanstva trebalo biti cijepljeno kako bi se bolest zaustavila. "Ja bih prvenstveno poručio ako cjepivo ne bude štetno da se prvo cijepe najugroženije skupine", kaže Ramadan.

Ramadan smatra kako je koronavirus ušao u ljudsku populaciji i da će ga biti možda nemoguće iskorijeniti. "Pandemija HIV-a traje već 30 godina, ali smo pronašli lijekove i možemo ga liječiti. Koronavirus je ušao u populaciju i bit će dugo među nama. Mnogo stvari će se promijeniti i u našem ponašanju i sigurno će jako zahvatiti našu skoru budućnost", rekao je Ramadan.

"Dugo nismo bili izloženi ovakvoj jednoj velikoj pandemiji. Danas je vrlo lako prenijeti virus s jednog kraja svijeta na drugi u roku par sat. Da je možda Kina na vrijeme reagirala na virus, da su možda njihove vlasti odmah napravila lockdown da se to možda moglo smanjiti", zaključno je kazao.