SVETI DUJAM POMAŽE IZBJEGLICAMA

Hrvatski policajci isplovili za Grčku

28.08.2015 u 15:32

  • +25

Brod Sveti Dujam otplovio pomagati Grcima u spašavanju izbjeglica i migranata

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Bionic
Reading

Policijski ophodni brod Sveti Dujam svečano je ispraćen iz splitske luke na četiri dana dugo putovanje do morske granice između Grčke i Turske, gdje će sudjelovati u zajedničkoj europskoj akciji spašavanja migranata i izbjeglica te nadzora vanjskih granica Europske unije. U tromjesečnoj misiji sudjelovat će ukupno 27 hrvatskih pomorskih policajaca iz splitske, šibenske, zadarske i riječke policijske uprave - njih 24 izmjenjivat će se u turnusima od po mjesec dana, dok će trojica biti časnici za vezu s međunarodnim centrom u Pireju

Nakon broda Andrija Mohorovičić iz sastava Obalne straže, ovo će biti drugo hrvatsko plovilo poslano u kritičnu zonu na Mediteranu. Bit će stacionirano u istočnom dijelu Egejskog mora i u sklopu akcije nazvane 'Poseidon Sea 2015' čuvati europsku granicu, ali i spašavati nesretnike koji koriste ovu rutu pokušavajući se dokopati Europe.

Premda je Sveti Dujam dimenzijama malen, s tek 13,7 metara duljine, ima kapacitet primiti do pedeset osoba. Opremljen je zalihama hrane i vode za najmanje četiri dana, no ne očekuje se da će to biti potrebno jer će patrolirati na vrlo uskom području od tek pet kilometara, koliko iznosi udaljenost od turske obale do najbližeg grčkog otoka.

Brod je dodatno opremljen navigacijskom i komunikacijskom opremom.

U istoj akciji, financiranoj europskim novcem, sudjeluje još šesnaest članica EU-a, ali i zemlje poput Albanije i Ukrajine te niz međunarodnih organizacija. 'Nadam se da će pomoći izbjeglicama i pružiti im zaštitu', kazao je ravnatelj policije Vlado Dominić koji je uoči isplovljavanja održao kraći govor. Na upit koliko će hrvatski angažman koštati porezne obveznike, odgovorio je da se 'cijena života ne može mjeriti novcem', ali i da samu Hrvatsku to neće koštati ništa.

Inače, u samoj akciji 'Poseidon Sea' Hrvatska sudjeluje još od 2012., a za ovu godinu dogovoreno je upućivanje ukupno 37 policajaca, jednog broda, jednog vozila opremljenog termovizijskom kamerom i jednog ophodnog vozila.

'Razdaljina je tek nekoliko milja i sve akcije spašavanja događaju se na kratkoj udaljenosti od obale, pa one traju tek nekoliko minuta', kazao nam je uoči isplovljavanja zapovjednik broda Vedran Bačić.

'Sveti Dujam' i njegovu posadu blagoslovio je policijski kapelan fra Žarko Relota, poručivši im da je potpuno irelevantno zovu li se ljudi migranti ili izbjeglice, i zamolivši ih da ne prave nikakvu razliku među ljudima koje spašavaju, pogotovo ne na osnovi nacije ili vjere. 'Gledajte ih kroz prizmu osobe i pokušajte sebe staviti u njihovu kožu', kazao je fra Relota.

Inače, brod Andrija Mohorovičić koji je angažiran na prostoru srednjeg Mediterana dosad je sudjelovao u sedam akcija traganja i spašavanja, i po službenim podacima spasio je 1.338 osoba, od čega 440 djece, 304 žene i 646 muškaraca.