protuzračni sustav

Hrvatska traži američki Patriot

13.03.2022 u 09:39

Bionic
Reading

Delegacija ministarstva obrane idući tjedan putuje u Washington. Zahtijevat će da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti jedan od najboljih protuzračnih sustava – Patriot, piše u nedjelju Jutarnji list

U četvrtak je, odgovarajući na pitanje razgovara li se sa saveznicima o pomoći u tom segmentu, ministar obrane Mario Banožić najavio razgovore o toj temi u Washingtonu sljedećeg tjedna. Prema sugovornicima Jutarnjeg lista, razgovarat će se i o sustavu Patriot.

Riječ je o sustavu koji je američka vojska nedavno instalirala u Poljskoj u sklopu obrane NATO saveza. Ti američki sustavi nalaze se u Njemačkoj, odakle ih američka vojska razmješta po Europi.

Sustav Patriot sadrži multifunkcijski radar koji istovremeno obavlja osmatranje zračnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, označavanje cilja i predaju komandi za vođenje rakete. Također ima kontejner s četiri cijevi koji služi za transport, čuvanje i lansiranje projektila.

Ukupna masa rakete je 1000 kg, a s kontejnerom 1600 kg. Projektil se sastoji od balističke kape, sistema za navođenje, bojeve glave, pogonske grupe i sustava za upravljanje. Bojeva glava teška je 70 do 80 kg, a može biti klasična ili nuklearna. Operativni domet rakete je od 70 do 160 kilometara ovisno o vrsti rakete koja se koristi. Riječ je o iznimno skupom vojnom sredstvu.

Poljska je, primjerice, još 2015. kupila ovaj sustav koji je uključivao dvije bitnice Patriota s IBCS sustavom i raketama PAC-3 MSE. Vrijednost nabave iznosila je oko 4,57 milijardi dolara. Dvije godine kasnije i Rumunjska je kupila ovaj protuzračni sustav s 224 rakete. Ukupna vrijednost ugovora bila je 4,64 milijarde.

Američka vojska ovaj sustav dopremila je prošle godine u bazu Zemunik u sklopu vojne vježbe Astral Knight 21 Kao trajno i priuštivo rješenje za hrvatsku protuzračnu obranu srednjeg dometa mnogi stručnjaci zagovaraju nabavku norveškog sustava NASAMS. Riječ je o sustavu koji ima integrirani radar MPQ-64 Sentinel dometa 75 km i istovremeno prati 54 cilja, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.