JOSIPOVIĆ U LISABONU

Hrvatska povećava broj vojnika u Afganistanu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.11.2010 19:32
  • Objavljeno 20.11.2010 u 19:32
Josipović uniforma

Josipović uniforma

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović najavio je u subotu na summitu NATO-a u Lisabonu da će Hrvatska proširiti svoju ulogu u obuci lokalnih snaga sigurnosti, te da će se kontigent njezinih pripadnika u toj zemlji povećati s postojećih 320 na 350

Afganistan je test svjetske demokracije i spremnosti da se pomogne jednom narodu koji se bori za demokraciju i slobodu, a protiv ekstremizma, ali je jasan koncept u kojem međunarodna zajednica želi što prije, u skladu s mogućnostima, odgovornost za sigurnost i razvoj demokracije prepustiti lokalnoj vladi, rekao je Josipović.

"To se neće dogoditi sutra, ali će se aktivnosti sve više usmjeravati na ono što je upravo Hrvatska najbolje radila, a to je obuka lokalnih snaga sigurnosti", rekao je Josipović na konferenciji za novinare nakon što je sudjelovao u radu sastanka o Afganistanu.

Na sastanku su sudjelovali predsjednici država i vlada 28 zemalja članica NATO-a, ali i 20 drugih zemalja koje imaju vojnike u Afganistanu, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, afganistanski predsjednik Hamid Karzai, te predstavnici Japana, Svjetske banke i drugih organizacija.

Glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen rekao je na tiskovnoj konferenciji da je cilj NATO-a postupna predaja odgovornosti afganistanskim snagama sigurnosti za sigurnost svoje zemlje do 2014. godine, do kada bi snage ISAF-a trebale prestati sudjelovati u borbenim aktivnostima u njoj. NATO je obećao svoju podršku afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju i nakon tranzicije, i to prvenstveno pružanjem daljnje obuke i potpore afganistanskim snagama te jačanjem ekonomskog i administrativnog razvoja.

Hrvatska, po riječima svojeg predsjednika, dobija novu, vodeću ulogu u dijelu instruktivnog procesa u Afganistanu. "Upravo ovih dana u saborsku proceduru upućuje se prijedlog odluke da se hrvatske snage u Afganistanu okvirno povećaju s dosadašnjih 320 na ukupno 350 članova. To je za Hrvatsku nova obveza, ali i novo priznanje, prilika za afirmaciju. Angažmanom u Afganistanu Hrvatska dobija priliku afirmirati svoje kadrove i proširiti suradnju, pa i onu gospodarsku i to je dobro", istaknuo je Josipović, dodavši kako je tijekom dana u formatu A5 (Adriatic 5 - Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Makedonija) s čelnicima tih zemalja razgovarao o tome da se Hrvatskoj u toj misiji pridruže i njihove snage, odnosno da se pokuša uspostaviti zajednički instruktorski tim za obuku.

Kad dođe vrijeme da izrazito vojni angažman u Afganistanu zamijeni izrazito civilni, otvorit će se prostor za civilne inicijative poput obrazovanja stanovništva po različitim granama ili projekata povezanih s demokratskim razvojem države, poput jačanja ljudskih prava ili položaja žena u društvu, rekao je hrvatski predsjednik.

Sve zemlje članice NATO-a, pa i Hrvatska, tad će imati priliku sudjelovati u Afganistanu na jedan drugi način, naslanjajući se prije svega na civilnu komponentu, uključujući i gospodarski aspekt poput trgovine ili ulaganja, dodao je.

Josipović se osvrnuo i na činjenicu da NATO zadržava politiku otvorenih vrata i naglasio kako Hrvatska to u potpunosti podupire, osobito u vezi sa susjednim zemljama, jer je članstvo u NATO-u zemalja jugoistočne Europe u njezinom interesu i jača njezinu sigurnost.

Kad u NATO uđu sve zemlje regije koje to žele i mogu, bit će to veliki doprinos miru, ocijenio je Josipović, podsjetivši da Hrvatska pruža snažnu potporu BiH u njezinim nastojanjima za ulaskom u NATO, nada se da će Makedonija uskoro riješiti problem oko imena koji ima s Grčkom i također se ubrzo pridružiti. "Srbija je, što se Hrvatske tiče, dobrodošla u NATO", ali odluku o tome mora donijeti ona sama, rekao je predsjednik Josipović.

Što se suradnje NATO-a i Rusije tiče, Josipović je istaknuo kako je ona iznimno važna za cijeli svijet i zato je dobro održavati komunikaciju i suradnju između tih dviju strana. "Očekujem pozitivan rezultat od večerašnjeg sastanka NATO-Rusija, odnosno ostvarivanje određene suradnje u pogledu uspostave štita", rekao je Josipović, govoreći o sastanku na vrhu koji se održava kasnije i na kojem će i sam sudjelovati.

Josipović je dodao kako postoje neke zemlje koje, možda iz povijesnih razloga, imaju malo većani oprez prema suradnji s Rusijom, ali i istaknuo uvjerenost da to neće biti zapreka.

Josipović je još jednom ponovio uvjerenost da se Hrvatska i na ovom summitu potvrdila kao nova, ali uspješna članica NATO saveza te izrazio zadovoljstvo što su u novom Strateškom konceptu usvojena najvažnija hrvatska gledišta, poput koncepta kolektivne obrane koji ostaje postulat Sjevernoatlantskog saveza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi