DOBRODOŠLA SLOVENSKA BLOKADA

Hrvatska neće žrtvovati brodogradilišta zbog EU

08.04.2009 u 13:58

Bionic
Reading

Hrvatska je spremna suprotstaviti se zahtjevima iz Bruxellesa za prodajom brodogradilišta, pa čak ako zbog toga bude morala žrtvovati pretpostavljeni cilj o završetku pristupnih pregovora do kraja ove godine

Novinar Reutersa Zoran Radosavljević piše kako Hrvatska na Jadranu ima pet brodogradilišta koji stvaraju ogromne dugove i gutaju milijarde eura subvencija koje su prema pravilima Unije nedozvoljene. Restrukturiranje tih brodogradilišta osnovni je zahtjev koji Zagreb mora ispuniti tijekom pristupnih pregovora za članovom u EU.

Hrvatska je u prosincu poslala svoj završni prijedlog Bruxellesu vezan uz restrukturiranje brodogradilišta po kojem bi četiri gubitaška škvera bila prodana putem javnog natječaja. Peti od njih je Uljanik, koji jedini nije gubitaš, bio bi prodan pod drukčijim uvjetima.

Krajem siječnja, Komisija je promijenila mišljenje i uputila zahtjev za to da se i Uljanik proda pod istim uvjetima kao i drugi. 'Nikad nismo razumjeli zašto', rekao je Reutersov izvor iz Vlade upoznat s problemom. Premijer Ivo Sanader, koji je članstvo u EU-u označio kao glavni osobni cilj, dao je do znanja ovoga tjedna da se Hrvatska spremna suprotstaviti Bruxellesu po pitanju privatizacije brodogradilišta.

'Jednostavno ne možemo prihvatiti to da se Uljanik proda pod istim uvjetima kao i ostali', rekao je za državni radio.
'Prije godinu dana, ovo bi bilo moguće, ali uvjeti su se promijenili danas… i većina razvijenih zemalja EU-a danas je prvak u protekcionizmu. Hrvatska ne može prihvatiti dvostruke standarde i ja sam spreman boriti se za ovo.'
Nekoliko zemalja EU-a, uključujući Njemačku i Poljsku, borilo se s problemima brodogradilišta te su bili primorani rezati troškove i otpuštati radnike, navodi Reuters. Hrvatska želi zadržati škverove, jer su glavni izvoznici i izravno zapošljavaju 15 tisuća ljudi.

Glasnogovornica Europske komisije kaže da je Komisija u bliskom kontaktu s hrvatskim vlastima vezano uz ovo pitanje.

Cilj Europske komisije je osigurati dugogodišnju održivost hrvatske brodograđevne industrije.
Neimenovani Reutersov izvor iz vlade kaže kako je zbog graničnog spora sa Slovenijom u potpunosti jasno da Hrvatska ove godine neće završiti pristupne pregovore pa zbog toga nema ni potrebe za brzom prodajom brodogradilišta.
'Slovenski veto je dobrodošla stvar za brodogradnju, jer sada ne trebao žuriti. Komisija će pisati nama, mi ćemo njima i tako dalje. Ipak, jednom će biti potrebno povući crtu negdje', rekao je on.