akcijski plan

Hrvatska na čelu EU-a: Zaposlit će se 400 ljudi, a obučiti čak 800

16.04.2019 u 19:33

Bionic
Reading

Do trenutka u kojem će Hrvatska preuzeti predsjedanje Europskom unijom ostalo je manje od devet mjeseci, a pojedine pripremne radnje za tu veliku zadaću još uvijek su u povojima. Vlada je u ponedjeljak usvojila Akcijski plan za pripremu i provedbu predsjedanja RH Vijećem Europske unije 2020., a iz tog temeljnog dokumenta može se iščitati da je dosta toga ostalo napraviti u pogledu logistike i kadrova. Tko, kada i što uopće još treba napraviti kako bi službeni Zagreb 1. siječnja spremno preuzeo palicu od iduće europske predsjedateljice, Finske?

Predstavljajući Akcijski plan na jučerašnjoj sjednici Vlade, šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić najavila je da će se u Hrvatskoj za vrijeme predsjedanja, u prvih šest mjeseci 2020. godine, održati 30-ak događaja na visokoj razini, od velikog samita predsjednika država i vlada članica EU-a, preko ministarskih konferencija i neformalnih vijeća, do četiri skupa u organizaciji Sabora.

Većina tih događaja odvit će se u Zagrebu, ali dio ministarskih sastanaka, otkrila je potpredsjednica Vlade, izmjestit će se izvan glavnog grada - iako će svaki angažman izvan Zagreba koštati skoro dvostruko više nego da se odvija u metropoli. Ministrica Pejčinović Burić vjeruje, naime, da je iznimno važno da se 'pošalje slika o Hrvatskoj i o našoj sposobnosti ne samo iz glavnog grada, nego i iz drugih gradova i dijelova Republike Hrvatske'.

'Za nas je jako važno da ovo prvo predsjedanje dobro pripremimo jer je to izvrsna prilika - bit će šest godina od članstva Hrvatske u EU - da se kroz ovako veliku zadaću pokaže da je i Hrvatska u potpunosti spremna provesti sve aktivnosti. Vjerujemo da će to biti odlična prilika da se Hrvatska ne samo predstavi svojim znanjem i vođenjem ovog procesa, nego i da se puno bolje pozicionira', rekla je Pejčinović Burić.

INVAZIJA NOVINARA

Poseban kulturni program

Predsjedništvo ima dvije glavne zadaće: planiranje i predsjedanje sastancima Vijeća i sastancima njegovih pripremnih tijela te predstavljanje Vijeća u odnosima s drugim institucijama EU-a. U Akcijskom planu, među ostalim, stoji da će za vrijeme predsjedanja Hrvatska imati priliku pokazati svoja kulturna, znanstvena i prirodna bogatstva: 'U tu svrhu predviđen je poseban kulturni program koji će europskim predstavnicima pokazati naše nacionalne parkove, muzeje, talent naših glazbenika i mnogo toga drugog što Hrvatsku ističe u Europi.' Osim njih, predsjedanje će privući ogroman medijski interes - očekuje se oko 1400 novinara.

Iznimno zadovoljstvo zbog kongresnog centra u 'hramu knjige'

Osobito zadovoljstvo izrazila je povodom adaptacije dijela zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u kongresni centar, kao središnji prostor za provedbu aktivnosti.

'To je poruka onoga što je u ovom trenutku najvažnije za Hrvatsku: hrvatsko predsjedanje održavat će se u hramu knjige i na taj način valorizirat ćemo i znanje i izvrsnost, za koje mislimo da će se pokazati kroz predsjedanje i koju želimo promovirati kao Vlada, kao ono što nosi hrvatsku budućnost', navela je Pejčinović Burić.

'Kruna za Hrvatsku'

Premijer Andrej Plenković nadovezao se na svoju potpredsjednicu, ustvrdivši da je, praktički 30 godina od hrvatske samostalnosti, kruna biti na čelu Europske unije. Ujedno, to je velika odgovornost za cijelu zemlju, a naročito za Vladu - zbog toga su i tako temeljite pripreme.

'Činjenica da će se Nacionalna i sveučilišna knjižnica, zahvaljujući našoj odluci, završiti predstavlja trajnu ostavštinu za tih šest mjeseci koju ćemo i u pogledu hrama knjige, ali i modernog konferencijskog centra tog tipa, koji je Zagrebu prijeko potreban, imati za brojne aktivnosti u budućnosti', rekao je Plenković, zahvaljujući svim resorima Vlade na doprinosu, uz poruku da očekuje još veći angažman u budućnosti.

Inače, hrvatsko predsjedanje EU-om provest će se po tzv. briselskom modelu, što znači da će se sastanci Vijeća ministara i pripremnih tijela održavati u Bruxellesu. Ondje će biti stacioniran i najveći broj ljudi koji će predsjedati tim tijelima, a ključnu ulogu imat će Stalno predstavništvo RH pri EU, koje može brzo reagirati u donošenju odluka i ostvariti pravovremene kontakte s državama članicama i institucijama EU-a. Očekuje se da će se broj tamošnjih djelatnika povećati sa sadašnjih 95 do najviše 230, dok će na razini državne uprave biti potrebno privremeno angažirati oko 300 dodatnih osoba.

Nova zapošljavanja

Zbog pojačanih aktivnosti bit će i novih zapošljavanja na određeno vrijeme, što će se regulirati izmjenama Zakona o državnim službenicima. Iznimno, za predsjedanje radnim tijelima Vijeća sklapat će se ugovori s osobama izvan državne službe (zaposlenicima iz državnih agencija, akademske zajednice, stažistima...).

U sklopu priprema za predsjedanje nužno je ustrojiti koordinacijski sustav i komunikacijske kanale te precizno definirati raspodjelu zadaća i poslova između organizacijskih jedinica u Zagrebu i Bruxellesu. Do kraja lipnja Upravljačko vijeće za predsjedanje RH Vijećem EU-a, kojemu je na čelu premijer Plenković, treba imenovati predsjedatelje i zamjenike predsjedatelja radnih skupina i odbora Vijeća.

  • +8
152. sjednica Vlade na kojoj je usvojen Akcijski plan za predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Tekst Akcijskog plana pripremilo je Međuresorno koordinacijsko vijeće, sastavljeno uglavnom od državnih tajnika koji su na taj način upućeni u svoje zadaće i rokove za pripremu te provedbu aktivnosti predsjedanja. Zajedno poručuju da je šestomjesečno predsjedanje 'vrlo zahtjevan pothvat koji zahtijeva najviši stupanj pripremljenosti državne uprave'.

Za sve izazove treba osposobiti i obučiti 800 ljudi

Hrvatska će koordinirati izradu novog europskog zakonodavstva, pri čemu će joj biti potrebna dodatna energija i mudrost jer će u to vrijeme institucije Europske unije biti u novim sastavima - posebice Europski parlament i Europska komisija, a tu je i neizvjesnost oko Brexita. Vijeće smatra da je za hvatanje u koštac sa svim izazovima potrebno posebno osposobiti i obučiti 800-tinjak dužnosnika, službenika i drugih osoba. Obuka je započela, a trajat će do kraja godine.

U Akcijskom planu, nadalje, stoji da će se u Hrvatskoj, uz ostale skupove, održati 'više od 180 sastanaka na stručnoj razini', što znači da će se važne odluke o gospodarskom rastu, zapošljavanju, jačanju unutarnje i vanjske sigurnosti, energetskoj i prometnoj povezanosti i proširenju EU-a raspravljati i pripremati upravo u Hrvatskoj. Pritom, u strukturama predsjedanja neće sudjelovati samo državni službenici, već i brojni eksperti, znanstvenici, predstavnici civilnog društva, studenti...

  • +5
Studenti i profesori Filozofskog fakulteta prosvjeduju ispred Rektorata / arhiva Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Cijeli Akcijski plan možete pročitati u priloženoj poveznici.

Dokument: "Akcijski plan za pripremu i provedbu predsjedanja Republike Hrvatske Vijeće Europske unije 2020."

Logistika

Visokorangirani gosti bit će obuhvaćeni VIP-uslugom već u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb - Franjo Tuđman, o čemu će biti potrebno sklopiti odgovarajući sporazum. Za ostale sudionike na aerodromu će biti organiziran info-pult predsjedanja, s dostupnim informacijama o lokacijama sastanaka, transportnim opcijama itd. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u suradnji sa Zračnom lukom dogovorilo osposobljavanje posebnog VIP-salona do kraja lipnja. U istom roku MVEP će provesti postupak javne nabave za sve promotivne materijale, usluge vezane uz smještaj, ugostiteljstvo i informatičku tehnologiju.

Usluge osnovne medicinske pomoći bit će dostupne sudionicima sastanaka na svim lokacijama - konferencijskim prostorima za sastanke visoke razine, kao i prostorima održavanja radnih i stručnih sastanaka. Ipak, 'posebna će se pažnja posvetiti potpori događajima na visokoj razini'.