EUROPSKA KOMISIJA:

Hrvatska još nije uplatila svoj dio novca po sporazumu EU-Turska

21.04.2016 u 21:01

Bionic
Reading

Prema prvom izvještaju Europske komisije o implementaciji sporazuma EU-Turska o izbjegličkoj krizi, koji je jučer objavljen u Bruxellesu, dvanaest članica Unije nije još ispunilo svoje financijske obaveze pa trenutno nedostaje 390 milijuna eura obećanih Turskoj kao pomoć za izbjeglice. Među onima koji zasad ignoriraju svoje obaveze nalazi se i Hrvatska

Turska bi u 2016. i 2017. trebala dobiti tri milijarde eura pomoći za suradnju s Europskom unijom u izbjegličkoj krizi, predviđeno je, između ostaloga, u sporazumu koji je u ožujku postignut u Bruxellesu i koji se u međuvremenu počeo implementirati. Milijarda eura dolazi iz budžeta Europske unije dok ostatak novca trebaju uplatiti države članice, no svoje je obaveze zasad izvršilo samo njih 16 te je trenutno sveukupno sakupljeno 1,61 milijarda eura. Nedostaje još 390 milijuna eura i to jer 12 članica Unije nije izvršilo svoje preuzete financijske obaveze.

To su Austrija, Belgija, Bugarska, Malta, Poljska, Rumunjska, Cipar, Grčka, Litva, Španjolska, Slovenija i Hrvatska, kako pokazuje četvrti izvještaj Europske komisije o implementaciji sporazuma EU-Turska. Komisija je time indirektno prozvala spomenute članice da ispune svoje financijske obaveze, ključne kako bi sporazum posve profunkcionirao. EK u izvještaju jasno poručuje da spomenute članice trebaju ‘odmah poslati svoje financijske certifikate’.


Ipak, EK ističe da je implementacija sporazuma uspješno započela. Potpredsjednik EK Frans Timmermans izjavio je kako je uspješno poslana poruka izbjeglicama da je pogrešan izbor pristati na uvjete krijumčara ljudi. ‘U protekla tri tjedna vidjeli smo značajno smanjenje broja neregularnih dolazaka, što sada treba biti praćeno otvaranjem legalnih načina preseljenja za one kojima je potrebna zaštita. Iako vidimo dobar napredak u početnoj fazi implementacije, Komisija će nastaviti svoj angažman kako bi se osigurala potpunu i vremenski odgovarajuću realizaciju svih elemenata sporazuma, uključujući projekte za sirijske izbjeglice u Turskoj, liberalizaciju viznog režima te poštivanje europskih i međunarodnih zakona’, izjavio je Timmermans.

Cijeli izvještaj EK možete pročitati OVDJE.