NAKON 10 SATI RASPRAVE I TEŠKIH RIJEČI

Hrvatska četvrti put promijenila Ustav!

16.06.2010 u 15:42

Bionic
Reading

U Saboru je nakon deset sati burne rasprave i teških riječi, pa i psovki na temu Zakona o pravima manjina, četvrti put u povijesti izmijenjen Ustav Republike Hrvatske! Svi HDZ-ovi prijedlozi su prihvaćeni, a SDP-ov da se smanji broj potrebnih potpisa za referendum sa 10 posto potpisa građana na pet posto potpisa je odbijen, kao i sličan prijedlog Dragutina Lesara. Problem je nastao i na prijedlogu Ustavnog zakona o pravima manjina, i to oko srpskih općinskih vijeća, pa je taj dio izbačen iz Zakona

Dragutin Lesar rekao je da se ovim potezom 'pokazuje da se svi boje dosad skupljenih 330.000 potpisa'. 'Ovaj amandman ne paše eliti koja smatra da jedina ima pravo jedina donositi odluke. Za tri do četiri dana skupit će se 450.000 potrebnih potpisa za referendum o Zakonu o radu, siguran sam!'

Naime, odbijen je zahtjev da umjesto oko 459.000 potpisa za referendum bude dovoljno oko 230.000 potpisa te prijedlog da Sabor ne smije raspravljati o zakonu za koji je poduzeta inicijativa za skupljanje potpisa za referendum.

HDZ-ovi amandmani sinoć upućeni u Sabor prihvaćeni su s jednim kompromisom. Naime, umjesto formulacije koju je Vlada predložila, SDP bio prihvatio, a jedino Vesna Pusić odbila - 'pobjeda branitelja u pravednom, legitimnom i oslobodilačkom Domovinskom ratu' - samo se dodao izraz iz starog Ustava: 'pobjeda branitelja i hrvatskog naroda u pravednom, legitimnom i oslobodilačkom Domovinskom ratu'. Uz atribute 'pravedan, legitimni i oslobodilački' dodaje se i 'obrambeni'.

Ostali Vladini amandmani prihvaćeni su bez pogovora.

Prije glasovanja o ustavnim promjenama Sabor je raspravljao o prijedlogu izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, prema kojem bi pripadnici svih nacionalnih manjina osim srpske uz opće dobili i posebno biračko pravo.

PROBLEM SRPSKIH OPĆINSKIH VIJEĆA

Dogovoreno je to nakon što se Klub nacionalnih manjina na čelu s Furiom Radinom požalio da je HDZ izigrao dogovor da će se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina izmijeniti neposredno prije Ustava.

Radin je rekao da podupire Zakon te se obratio svim strankama i vladajućoj koaliciji i zamolio ih za razumijevanje. Radin kaže da se 18 godina borio za ovaj zakon i da ga je jedino podržavao IDS: 'Htjeli smo ga promijeniti, ali niti nakon tzv. demokratskih promjena, ni za SDP-a nismo naišli na razumijevanje. Sad smo napokon pred vratima EU.'

Radin je na kraju rekao nešto što je u nastavku razljutilo mnoge zastupnike: 'Nadam se da pojedini zastupnici neće misliti da o manjinama znaju više od nacionalnih manjina i udruga nacionalnih manjina', te dodao da su promjene u Zakonu male po omjeru, ali epohalne.

HNS-ova Vesna Pusić uvrijedila se i rekla kako apsolutno odbija da ju itko u Saboru zove nacionalistom bilo koje vrste: 'Imam malo duži pedigre i ne treba mi se sada zahvaljivati i govoriti da imam strpljenja za nacionalne manjine. Mi smo se uvijek borili za prava manjina i uvijek smo nailazili na drugačije stavove.'

Pusić smatra da je dopunsko pravo glasa način borbe protiv diskriminacije. 'HNS i HSU također smatraju da je potrebno dodatno osigurati građansku zaštitu ljudskih prava Srba u Hrvatskoj jer je to najosjetljiviji odnos, potencijalno u najosjetljivijoj poziciji', rekla je Pusić i dodala kako smatra da nije dobro da srpska manjina ima zajedničko vijeće općina u istočnoj Slavoniji, Srijemu i Baranji nego da se nađe kompromis.

Na to je odgovorio potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac: 'Vidim da je i ono što je malo - previše! Nije bio problem priznati Kosovo, ali je problem priznati i ono malo što ima veze sa Srbima u Hrvatskoj.'

'Što je zajedničko vijeće općina? Koja je to moć i teritorijaliziranost oko koje se radi sada bauk? Nema nikakvog trajnog izvora financiranja, izabrani vijećnici srpske nacionalnosti imaju mogućnosti raspraviti elemente kulture i obrazovanja, i to je problem?', pita se Pupovac.

Pusić se zapitala 'što onda sa Srbima na drugim teritorijima Hrvatske' te uz poruku - 'HNS i HSU su rekli što je previše' - zatražila odgodu rasprave, da se o tom pitanju još razmisli.

PALE SU I TEŠKE RIJEČI...

IDS-ov Damir Kajin slaže se pak s Furiom Radinom i kaže da se Ustavni zakon o pravima manjina 'neće nikada donijeti ako se sada ne donese'.

Neovisni zastupnik Dragutin Lesar također se protivi Ustavnom zakonu o pravima manjina. U svom govoru je rekao da neće, kao drugi, biti dodvorica i dodvoravati se manjinama da bi oni pristali na ustavne izmjene. Usred te rečenice jasno se čulo kako IDS-ov Kajin govori: 'Ti si kreten, u p... m...!' Lesar mu je kasnije odgovorio: 'Kolega Kajin, iako različito mislimo, nije mi palo na pamet da te zato šaljem u PM!'

USTAV PRIHVAĆEN BEZ SRPSKIH OPĆINSKIH VIJEĆA

Vesna Pusić predložila je amandman prema kojem bi se danas glasovalo o svim stavcima Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina osim o općinskim vijećima srpske manjine. HDZ-ov Andrija Hebrang rekao je da se prihvaća amandman i da se Vlada obvezuje naći način financiranja i funkcioniranja srpskih općinskih vijeća do 30. srpnja.

Zakon je prihvaćen sa 129 glasova za, a tri zastupnika, Danijel Srb, Šemso Tanković i Zoran Vinković, bila su protiv.

Promjena Ustava prihvaćena je i svečano proglašena sa 133 glasa za, suzdržan je bio Ratko Gajica iz SDSS-a, a protiv izmjena Ustava bili su Boro Grubišić, Dragutin Lesar, Danijel Srb i Ivica Pančić.