SVIJET SVE OPASNIJI

Hrvatska 28. najmirnija zemlja svijeta

12.06.2013 u 18:50

Bionic
Reading

Hrvatska je 28. najmirnija zemlja svijeta, po globalnom mirovnom indeksu za 2013. koji svake godine sastavlja Institut za ekonomiku i mir (IEP) sa sjedištima u Australiji i SAD-u

Hrvatska je napredovala pet mjesta u odnosu na prošlogodišnju ljestvicu koja se temelji se na 23 kriterija, od građanskih nemira, kriminala i vojne potrošnje, do upletenosti u vojne sukobe i odnosa sa susjedima. Podaci su prikupljeni u 162 zemlje.

Kao i prošle godine najmirnija zemlja svijeta je Island. Danska je na drugom mjestu, Novi Zeland na trećem, Austrija na četvrtom, a Švicarska na petom.

Europa je kontinent na kojem vlada najviše mira jer se 13 od 20 prvoplasiranih zemalja svijeta nalazi na Starom kontinentu.

Među zemljama regije, Slovenija je 13., Srbija 62., BiH 71., Crna Gora 73. i Makedonija 79.

Na začelju ljestvice je ponovo Afganistan, jedno mjesto ispred je Somalija, a dva Sirija. Sjedinjene Države su na stotom mjestu, Kina mjesto iza, a Rusija na 155. mjestu.

Hrvatska je s prosječnom ocjenom 1,57 (ocjena jedan najbolja, pet najlošija) napredovala za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu i nalazi se na 28. mjestu od 162 države uključene u istraživanje.

Najbolja ocjena (1,0) Hrvatskoj je dodijeljena pod kategorijama u broju pogibija u vanjskim i unutarnjim sukobima, uvozu oružja, broju samoubojstava, broju raseljenih, terorističkim napadima, broju pripadnika oružanih snaga, političkom teroru i financiranju misija UN-a.

Najlošiju ocjenu (3,0) Hrvatska je dobila u kategoriji pristupa oružju, a ocjene 3,0 zabilježene su u kategorijama percepcije kriminala u društvu, te broju sigurnosnog osoblja i policije.