PORUKE IZ DEŽELE

'Hrvati su donijeli odluku tisućljeća'

23.01.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk čestitao je hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću na rezultatu nedjeljnog referenduma na kojemu se većina hrvatskih državljana izjasnila za ulazak u Europsku uniju

Tuerk je sinoć odmah nakon proglašenja neslužbenih rezultata u telefonskom razgovoru s hrvatskim predsjednikom istaknuo da je je rezultat referenduma 'dobra vijest za Hrvatsku i za EU', te da su hrvatski građani svojim glasovima ne samo poduprli članstvo u EU nego i iskazali volju da afirmiraju europske vrijednosti, priopćeno je iz Tuerkova ureda.

U razgovoru je ponovo potvrđen interes Slovenije za hrvatsko priključenje vodećoj europskoj integraciji, te za buduću suradnju Hrvatske i Slovenije u njezinom razvitku.

Slovenski mediji prenose i izjavu premijera Boruta Pahora danu za Hrvatsku televiziju u kojoj je, čestitajući hrvatskoj vladi i građanima, rekao da je referendumski ishod za Hrvatsku 'odluka tisućljeća', te da ulazak Hrvatske u EU ima i značajnu stratešku težinu za Europu, te cijelu regiju.

Iako Europska unija nije rješenje za sve probleme, što je vidljivo iz ekonomske situacije u mnogim državama, ona je dobar okvir za prevladavanje teškoća, iznio je u razgovoru Pahor, a kao primjer iznio je i način rješenja graničnog prijepora kojim su se dvije države opredijelile u svom sporazumu o arbitraži.

Hrvatskom referendumu o ulasku u EU veliku pažnju posvetili su svi slovenski elektronski i tiskani mediji. Vodeći slovenski dnevni list 'Delo' ističe u velikom naslovu na prvoj stranici: 'Dvije trećine Hrvata podržalo ulazak u EU', te dodaje da je tako uklonjena 'zadnja zapreka prema članstvu Hrvatske' nakon koje hrvatski pristupni ugovor još samo mora biti ratificiran u sadašnjim državama članicama.

'Delo' u komentaru na prvoj stranci navodi da za razliku od velikog širenja EU-a 2004. kada su Slovenci slavili ulazak u članstvo s 'euforičnim' osjećajem, u Hrvatskoj u nedjelju taj osjećaj nije bio prisutan.

Pozitivan referendumski rezultat ipak je povijesni, no pečat će mu morati dati hrvatska vlada jer je EU Hrvatskoj 'zažmirila' na neke postavljene uvjete i zahtijevane reforme 'zbog drugih svojih strateških interesa', navodi 'Delo' u svom komentaru.

Ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' u svom, pak, komentaru navodi da hrvatska 'politička elita' može biti zadovoljna rezultatom referenduma iako bi, kako pojašnjava, vjerojatno bila zadovoljnija da je na referendum izašlo više građana, pa makar i uz veći postotak onih koji bi glasovali protiv članstva.

Manji izlazak na referendum od onog koji bi bio poželjan 'Dnevnik' tumači time što je Hrvatska vodila zaključne pregovore o članstvu u situaciji u kojoj je Europska unija već bila ušla u 'duboku ekonomsku i političku krizu' u kojoj ni države članice nisu pokazivale posebno oduševljenje politikom širenja integracije.

'U takvim okolnostima hrvatskim političarima nije bilo lako mobilizirati građane da izađu na referendum i glasuju za. S pozitivnim rezultatom referenduma političari u Hrvatskoj su zadovoljni, ali pretjerane euforije nema ni u politici niti među ljudima', navodi 'Dnevnik' u komentaru.

'Političari su zadovoljni što su izvršili ono što su si zadali, a biračima ostaju stare brige', navodi u komentaru isti list. 'Dnevnik' dodaje da je nova hrvatska vlada premalo vremena na vlasti da bi ojačala povjerenje ljudi u političare i gospodarski oporavak. A na referendum o članstvu Hrvatske u EU nisu izašli upravo oni koji su razočarani politikom, a ujedno ne vjeruju da je članstvo 'čudesno rješenje' za njihove ekonomske i socijalne probleme, ocjenjuje u komentaru slovenski 'Dnevnik'.